SDS izgubio odbornička mjesta u najvećim gradovima Srpske

  • 19.11.2020. 19:20

Srpska demokratska stranka je najgore prošla na ovim lokalnim izborima - što pokazuju i rezultati. U većini lokalnih zajednica - naročito u najvećim gradovima Srpske - SDS je doživio ozbiljan poraz u borbi za skupštinske klupe.

Rezultati se kreću od pada za jedno odborničko mjesto, kao što je slučaj u Trebinju, do potpunog debakla u Doboju, nekadašnjem najjačem uporištu SDS - gdje su ispali iz gradskog parlamenta, nakon što su na prošlim izborima osvojili 11 odborničkih mjesta. Bivši predsjednik SDS-a, Dragan Kalinić, smatra da je dolaskom Mladena Bosića na čelo stranke, počeo njen sunovrat.

"Njihov glavni problem koji traje i do danas je gubitak identiteta i integriteta stranke. Narod u njima više ne prepoznaje ideologiju državotvorne stranke, a gospodin Dodik je zapravo uspješno preuzeo tu njihovu matricu. Već ih narod odavno doživljava kao jednu interesnu grupu, kojom dominira lični i poslovni interes tamo gdje su na jedvite jade na vlasti ili dio vlasti", rekao je rekao je Dragan Kalinić, bivši predsjednik SDS-a.

Za Kalinića, izborni rezultat SDS-a je rezultat nekonstantne politike prethodnih godina, zbog koje su od nekada moćne stranke postali satelit PDP-a i sličnih stranaka. Simptomatično je da se nezapamćeni pad SDS-a dešava pod vodstvom Mirka Šarovića, jednog od osnivača stranke, bivšeg predsjednika Srpske ali i člana bh. Presjedništva. Pad SDS-a u Banjaluci se nastavio, nakon što su osvojili tri odbornička mjesta na prošlim izborima, ovaj put su pali na jedva četiri odsto, i imaće samo jednog odbornika - koliko i novoosnovani pokret "Banja Luka zove" i manjine. Iako su dobili poziciju gradonačelnika Bijeljine, teško da će on moći mnogo da učini u gradskoj skupštini, jer su tamo ušla samo tri SDS-ova odbornika, za razliku od sedam nakon prošlih izbora. Analitičari ocjenjuju - slabi rezultati SDS-a su zabrinjavajući.

"Mene više zabrinjava, kada je riječ o Bijeljini, i generalno o Republici Srpskoj, taj još uvijek slab oporavak SDS-a. Dakle, SDS je bez sumnje jedna važna, istorijska partija, državotvorna partija, jedna od najvažnijih partija u istoriji za Srbe u BiH, dakle nešto se ozbiljno još uvijek loše dešava u toj stranci", istakao je Drago Vuković, politički analitičar. 

Podrška SDS-u je značajno pala i u Prijedoru, Gradišci i Zvorniku. Podrška Prijedorčana SDS-u je spala sa 15 na 10 odsto glasova - odnosno sa pet na tri odbornika. U Gradišci, pad je identičan što se tiče broja odbornika, ali je izraženiji kada se pogleda broj glasova, koji je tri puta manji nego 2016. godine. Ni u regiji Birač SDS nije mnogo bolje prošao. Broj glasova za tu stranku u Zvorniku je pao sa 13 na osam odsto, a u gradsku skupštinu ulaze tri odbornika, za razliku od pet koliko su imali nakon prošlih izbora.