Sindikalci ne žele da se vrte u krug

Savez sindikata traži novi sastanak o Opštem kolektivnom ugovoru

  • 21.06.2019. 19:22

Tražili smo sastanak sa socijalnim partnerima sljedeće sedmice, da konačno znamo da li ćemo potpisivati opšti kolektivni ugovor ili ne - poručuju iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Nakon što su krajem aprila završeni pregovori oko ovog dokumenta, svi socijalni partneri su se dogovorili da će do 20. maja dostaviti zvanične stavove svojih organizacija - ali ugovor još nije potpisan. Ne želimo više da se vrtimo u krug i da zavlačimo jedni druge, poručuju sindikalci.

"Da li mi u Republici Srpskoj imamo opšti kolektivni ugovor ili ga nemamo, zašto ga nemamo i zbog čega ga nemamo. Mislim da to pitanje i taj odgovor dugujemo svim poštenim radnicima i poslodavcima u Republici Srpskoj, da bismo konačno završili to pitanje, jer smo svjedoci da preko tri i po godine nemamo opšti kolektivni ugovor u Republici Srpskoj", kaže Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Ministar rada je dobio zahtjev za sastanak od Saveza sindikata, i potvrdio da planiraju da ponovo sve socijalne partnere sazovu za sto. Ako ova verzija opšteg kolektivnog ugovora propadne, nada se da će bar moći da se dogovore oko novog Zakona o radu, na kojem sve tri strane zajedno rade.

"Nadao sam se da ćemo postići sporazum, da smo približili stavove, međutim potpuno je normalno da su pregovarači sa svih strana morali da traže saglasnost svojih organa, Unija poslodavaca i Konfederacija sindikata su imali primjedbe na opšti kolektivni ugovor i nije došlo do njegovog potpisivanja", kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Nakon niza sastanaka, krajem aprila je dogovoreno da regres u iznosu od 450 KM ne bude oporezovan - oko čega su se sindikalci i poslodavci sporili dugo vremena. Na potpis se, ipak, još čeka. Ako bude novi sastanak - poslodavci će se odazvati.

"Na sastanku imamo svoje stavove i svoje zahtjeve. Nismo isključivi. Uvijek smo za dogovore, ali za dogovore trebaju dvije strane. Ako je jedna ili druga strana isključiva, dogovora neće biti. Ako je neko spreman za tolerantan razgovor i dogovor mi smo za razgovor i dogovor", kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Iz Konfederacije sindikata poručuju da se mora raditi na sasvim novom zakonskom okviru. Ostaju pri svom ranijem stavu, da opšti kolektivni ugovor u ovom obliku neće prihvatiti, jer smatraju da se ne odnosi na sve radnike u Republici Srpskoj.

Тагови: