Od naredne godine

Savez Sindikata: Najniža plata u Srpskoj treba da bude 550 KM

  • 28.11.2019. 19:12

Najniža plata u Republici Srpskoj od januara treba da bude 550 KM, to je zahtjev Saveza Sindikata Srpske. Ova cifra treba da ide i više već od polovine 2020, i to na 600, kaže generalni sekretar Saveza. 

Goran Stanković kaže, sve ispod ovoga je ponižavajuće za radnike, te Sindikat na to ne pristaje.

“Ta najniža plata bi se trebala odnositi samo na one NK, odnosno nekvalifikovane radnike, a ne da imamo sadašnju situaciju da se ona odnosi u pojedinim preduzećima i na KV radnike, srednju stručnu spremu, pa čak su u nekim preduzećima i radnici sa visokom stručnom spremom prijavljeni na najnižu platu. Na taj način su oštećeni i radnici, i fondovi, i država, a i oni poslodavci koji posluju u legalnim tokovima. Sa povećanjem najniže plate na 550, odnosno 600 KM, sigurno ćemo značajno doprinjeti poboljšanju i statusa radnika, a i poboljšanju ukupnog ambijenta u Republici Srpskoj”, kaže Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Ovako ne razmišljaju i poslodavci. Najniža plata u narednoj godini treba da iznosi maksimalno 480 maraka, stav je Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

“To je usklađivanje od 6%  imajući u vidu da je prosječna plata u Republici Srpskoj narasla u protekloj godini dana tih 6%. Što se tiče stavova Sindikata, već duži niz godina, Sindikat s ovakvim izlascima u javnost diskredituje institut najniže plate i dezinformiše javnost i sa druge strane smatramo da u trenutnim makroekonomskim pokazateljima nema uporišta za rast najniže plate po stavovima Sindikata”, kaže Saša Ačić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Najniža plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 450 KM. Da će se raditi na povećanju plata u realnom sektoru, nedavno je za ATV poručio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. U SNSD-u su rekli da će predložiti Vladi da minimalna plata u Republici Srpskoj od 01.01. bude 500 maraka, a samim tim prosječna 1000.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок