Savez RVI: Licemjerna odluka Tužilaštva BiH

  • 12.04.2021. 09:38

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske smatra "krajnje licemjernom i bezobraznom" odluku Tužilašta BiH o formiranju predmeta povodom Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, te pita zašto nije formiran predmet "Ozren", gdje su mudžahedini i takozvana Armija BiH počinili najstravičnije zločine nad srpskim civilima i vojnicima Vojske Republike Srpske.

Iz Saveza je saopšteno da Tužilaštvo BiH nije imalo nijedan razlog, ni sa pravnog ni sa moralnog aspekta, da formira predmet povodom obilježavanja dana, koji je uvršten u kalendar značajnih datuma u Republici Srpskoj.

- Ruski dobrovoljci borili su se u sastavu Vojske Republike Srpske, nisu činili ratne zločine i Tužilaštvo BiH nije pokrenulo nijedan postupak. Ovaj događaj će svake godine biti obilježavan i nikada nećemo prihvatiti niti dozvoliti da nam neko drugi određeuje koje datume ćemo obilježavati - poručili su iz Saveza ratnih vojnih invalida.

Iz Saveza pitaju nadležne u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH zbog čega ne okončaju predmete koji 20 i više godina skupljaju prašinu, a tiču se zločina nad srpskim civilima i vojnicima.

- Zašto Tužilaštvo nije do sada formiralo predmet "Ozren", gdje su mudžahedini i takozvana Armija BiH počinili najstravičnije zločine nad civilima i vojniima Vojske Republike Srpske? - pitaju u Savezu raznih vojnih invalida.

Ratni vojni invalidi iz Republike Srpske su, takođe, upitali da li sada i oni treba da Tužilaštvu podnose prijave i traže da se zabrani obilježavanje na svim mjestima u Srpskoj, a koje organizuju Bošnjaci, jer to izaziva strah i nelagodu kod srpskog naroda.

U Višegradu će danas biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu, potvrđeno je Srni iz opštinske Boračke organizacije.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.