Upravljanje i finansiranje

Savez opština i gradova Republike Srpske o izmjenama zakona

  • 19.12.2018. 19:31

Savez opština i gradova Republike Srpske traži izmjenu nekoliko zakona koje se tiču upravljanja i finansiranja jedinica lokalne samouprave. 

Između ostalog, dobro bi došle i izmjene Zakona o šumama kojim bi gradovima i opštinama bilo omogučeno da novac od prodatih sortimenata koriste i u neke druge svrhe. O svemu će kažu u Savezu, ubrzo razgovarati i sa novom Vladom. 

"Mi se zalažemo za to i smatramo da je pravi trenutak da od momenta kada bude formirana vlada u naredne četiri godine razgovaramo o zakonu o finansiranju jedinica lokalne samouprave, koji ćemo sigurno predložiti, Zakon o uravnoteženom razvoju Republike Srpske, izmjenama zakona o budžetskom sistemu, da razgovaramo i o izmjenama zakona o šumama, pogotovo u onom dijelu člana 89, stav 3 koji govori i korišćenju sredstava ood naknada za šume", rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova 

Izmjenama zakona nadaju se i u nerazvijenim opštinama Srpske. Dobili smo vjetar u leđa nakon sastanka sa mandatarom, kaže načelnik opštine Pelagićevo, Simo Stakić. 

"Očekujemo niz reformskih zakona gdje je mandatar Višković obećao našem prdsjedniku i delegatima ispred Saveza opština i gradova, a to je donošenje zakona o finansiranju lokalnih zajednica. Očekujemo, u vidu nekakvih smjernica, ravnomjernom razvoju lokalnih zajednica u Republici Srpskoj", izjavio je Simo Stakić, načelnik opštine Pelagićevo.

Probleme i zahtjeve na konsultacijama sa delegacijom Saveza opština i gradova zabilježio je premijer Srpske, Radovan Višković. Nova Vlada, kaže, radiće na povećavanju efikasnosti jedinica lokalne samouprave.

"Ono na  čemu ćemo zasigurno raditi u narednom periodu odnosi se na fleksibilnije procedure kod usvajanja rebalansa budžeta jedinica lokalne samouprave, fleksibilnost po pitanju osnivanja potrebnih, novih ustanova i institucija na lokalnom nivou i pitanja zapošljavanja ljudi u istim, omogućavanja fleksibilnosti u trošenju sredstava čije je trošenje različitim zakonskim propisima namjenski određeno", rekao je premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

Iz Saveza su podržali i Ekonomske reforme Vlade RS za period 2019-2021. godine. Uz Vladu su, kažu, i u planiranim reformama zdravstvenog sistema, kao i podsticajnim mjerama demografske politike.

Тагови: