Predsjednik BORS

Savčić: Vojska Srpske odbranila narod

  • 11.05.2020. 11:09

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić izjavio je danas Srni da je istorijska odluka Narodne skupštine Republike Srpske o formiranju Vojske Republike Srpske koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani srpskog naroda i vjekovnih ognjišta.

"Vojska Republike Srpske formirana je kao izraz potrebe u odbrani srpskog naroda i njegovih vjekovnih ognjišta. Da nije formirana posljedice po srpski narod bi bile slične obimu stradanja u proteklim ratovima. Vojska Republike Srpske je imala istorijsku ulogu da odbrani narod, ognjišta i teritoriju", rekao je Savčić povodom 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske.

On je podsjetio da su, prije formiranja Vojske Republike Srpske, Bošnjaci i Hrvati u tadašnjoj BiH formirali paravojne formacije.

"Interesantan je podatak, o kojem govori glavni logističar muslimanskih snaga Hasan Čengić, da je prva naoružana muslimanska formacija formirana 1. avgusta 1990. godine u džamiji u Ustikolini. Od 109 opština u tadašnjoj BiH u 102 opštine prije početka rata su regrutovane jedinice `Zelenih beretki` i `Patriotske lige`", naveo je Savčić i podsjetio da je tzv. Armija BiH formirana 15. aprila 1992. godine.

Kada je riječ o Hrvatima, kaže on, 3. decembra 1991. godine su formirane Hrvatske odbrambene snage (HOS), a HVO 8. aprila 1992. godine.

"To jasno govori o njihovim namjerama i ko je bio spreman za krvavi građanski rat", rekao je Savčić.

Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH obilježiće sutra u kasarni "Kozara" u Banjaluci 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske i svoj dan.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.