Reagovanje predsjednika BORS-a

Savčić: Uvredljivo mala kazna za zločin nad Srbima u Bukviku

  • 14.09.2018. 17:56

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je da je Sud BiH izrekao uvredljivo malu kaznu, osudivši Mensura Đakića na dvije godine zatvora za zločin nad Srbima u Bukviku kod Brčkog, a da je još veći paradoks to što je neposredni egzekutor Begzad Kajtazi oslobođen odgovornosti.

On kaže da je nevjerovatno to što se odgovornom licu u čijem su prisustvu ubijena tri ratna zarobljenika, a ranjeno nekoliko, izrekne uvredljivo mala kazna za zločine protiv zarobljenika i ranjenika. 

"Prije 26 godina muk i jauk, a danas samo muk kao posljedica sramne presude Suda BiH koji je izrekao, čak i manju od minimalno predviđene kazne za ovakvo krivično djelo ratnog zločina", istakao je Savčić. 

Savčić, koji je danas u Bukviku prisustvovao parastosu za 66 Srba iz ovog i okolnih sela koje su pripadnici muslimansko-hrvatskih snaga ubili 14. septembra 1992. godine, upitao je - šta treba uraditi da pred sudovima svi budu ravnopravni. 

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da bi sudovi u BiH trebalo da budu nezavisni, a da posljednja odluka Suda BiH u vezi sa istragom i postupkom koji su vođeni protiv počinilaca zločina u Bukviku dokazuje da, nažalost, nije tako, te istakao da se čini da je riječ o političkoj odluci koja ima ambiciju da kreira istoriju na ovim prostorima. 

"Naravno da svi zločinci treba da odgovaraju, ali ako se vrši selektivna pravda i ako ovakvi zločini zaslužuju svega dvije godine zatvora, onda tu nema riječi o pravdi", ocijenio je Milić. 

Sud BiH osudio je Mensura Đakića na dvije godine zatvora, dok je Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za zločin nad Srbima u Bukviku. 

Prema presudi, Đakić je kao komadant Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane proglašen krivim da je iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnika bataljona kojim je komandovao kako ubija tri zarobljena lica srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši neophodne i razumne mjere da kazni počinioca. 

Kajtazi je oslobođen optužbe da je tokom vojne akcije na selo Bukvik ubio dvije Srpkinje - Milku i Radojku Brestovački.

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.