Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske

Savčić: U dogovoru sa vlastima Srpske ratni staž će biti priznat kao dupli

21:13, 06.12.2019.
Izvor: Srna
Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), gostovao je večeras u emisiji "1 na 1" Alternativne televizije.

Savčić je izjavio da u njegovom mandatu nijedno od osnovnih bračkih prava nije izgubljeno i da su uvedena i nova.

"Osnovna prava predviđena zakonom su u nekom malom procentu kojima nismo zadovoljni. Nismo ni na jednom mjestu dozvolili da ta prava budu umanjena, ali, imajući u vidu rast troškova života, možemo zaključiti da položaj boraca stagnira", rekao je Savčić za našu televiziju.

"Prava se odnose na saborce koji su navršili 65 godina starosti, a nisu imali 15 godina radnog staža. Njima će, u dogovoru sa vlastima Republike Srpske, biti priznat ratni staž kao dupli, da bi ispunili uslov minimalnog penzijskog osnova.", dodao je on.

Savčić kaže da je ponovo donesena uredba o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija da bi stambeno pitanje riješili svi iz kategorije porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije koji do sada nisu.

On je istakao da je značajno što je sačuvano jedinstvo Boračke organizacije, koja ima više od 140.000 članova, kao i to da skoro nema dana kada BORS ne riješi neki od pojedinačnih problema sa kojima se borci suočavaju.

Prema njegovim riječima, Boračka organizacija ispunjava sve uslove potrebne da bude proglašena organizacijom od posebnog značaja, te i dalje insistira da joj bude dodijeljen takav status, koji formalno ima.

"Mi imamo stav Vlade Srpske da će biti i povećanja boračkog dodatka, ličnih i porodičnih invalidnina. Ostalo je otvoreno pitanje redovnog mjesečnog primanja nezaposlenih demobilisanih boraca. Naš zahtjev je da nezaposleni borci prve i druge kategorije, bez obzira na godine starosti, moraju biti korisnici mjesečnog boračkog dodatka", naveo je Savčić, koji smatra da bi to Srpsku na godišnjem nivou koštalo od 3,5 do 3,6 miliona KM.

On je naglasio da svako ko je počinio ratni zločin treba da odgovora, na svim stranama koje su bile u ratu i dodao da većina Srba nikada nije stala iza nekoga ko je počinio ratni zločin.

"Nepravda boli. Ako uzmete optužnicu koja počinje tako da je lice nešto počinilo u sklopu opšteg, sistematskog, rasprostanjenog napada srpske vojske i policije na nedužno, nenaoružano civilno stanovništvo, tu nigdje nema konkretnog djela. Dajte optužnicu za konkretno djelo - lice to i to je počinilo ovo i ovo", naveo je Savčić, govoreći o kontekstu optužnica kakve se podižu protiv Srba.

On je podsjetio na svoj stav u vezi sa dokumentom Program reformi BiH, a to je da se mora imati u vidu Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i da o eventualnom članstvu u bilo kakvoj vojnoj organizaciji odluka mora biti donesena na referendumu.