Predsjednik BORS-a

Savčić: Postojanje Srpske - jedini garant opstanka i slobode Srba

  • 07.01.2021. 11:10

Predsjednik Boračke organizacije (BORS) Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je postojanje Republike Srpske jedini garant opstanka i slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

"Šta bi mi Srbi bili u BiH da nemamo svoju Republiku Srpsku i ovoliki stepen autonomije, kao i ovolike mehanizme na nivou zajedničkih institucija BiH kojima možemo da odbranimo i zaštitimo svoju ravnopravnost na nivou BiH - rekao je Savčić Srni, povodom obilježavanja 9. januara", Dana Republike Srpske.

On je rekao da se u posljednje vrijeme kada je riječ o Dejtonskom sporazumu samo govori da je taj sporazum zaustavio rat, a niko ne govori zašto je počeo rat.

"Rat u BiH je počeo zbog majorizacije srpskog naroda i preglasavanja od druga dva naroda. Srpski narod i njegovi izabrani predstavnici u tadašnjim institucijama BiH nisu imali nijedan mehanizam na raspolaganju da se zaštite, osim onog kojeg su donijeli 9. januara proglašenjem Republike Srpske", istakao je Savčić.

Predsjednik BORS-a je podsjetio da su Srbi tada prihvatili sve samo da ne dođe do rata u BiH - Lisabonski sporazum da ne ostanu u SFRЈ i da ostanu u BiH.

Savčić je rekao da u posljednje vrijeme ima mnogo inicijativa, prijedloga i pokušaja za promjenu Ustava BiH, za neki "Dejton dva", ističući da je sve to usmjereno da srpski narod nema status državotvornog i konstitutivnog naroda u BiH, odnosno naroda koji može sam odlučivati o svojoj sudbini.

"Krajnje je vrijeme da se srpski narod "opameti", uozbilji i okrene prema sebi, da gradimo naše demokratske institucije, da ekonomski gradimo i jačamo Republčiku Srpsku, da spriječimo korupciju i kriminal", poručio je Savčić.

Savčić je rekao da "srpsko rukovodstvo ne smije izdati srpski narod, bez obzira o kojem rukovodstvu je riječ i u bilo koje vrijeme".

"Mora se voditi pametna i odgovorna politika koja je usmjerena na jačanje Republike Srpske na unutrašnjem planu, a na spoljnom planu traženje pravih saveznika sa kojima bi se mogli rješavati veliki problemi na prostoru BiH", istakao je Savčić.

On je rekao da se srpski narod mora, prije svega, okrenuti sam sebi i da ne smije biti naivan, kao što je bio često puta u prošlosti.

"Nismo ozbiljno shvatili namjere, prijetnje i aktivnosti koje su se odvijale, a bile su usmjerene na rušenje tadašnje zajedničke države i stvaranje manjih država i naroda. Došli smo u situaciju da smo se oružjem morali boriti i braniti svoju slobodu i svoju teritoriju na kojoj smo živjeli", podsjetio je Savčić.

On je napomenuo da je Alija Izetbegović u "Islamskoj deklaraciji" govorio da "nema mira između muslimanske vjere i nemuslimanskih društvenih i političkih institucija", a što u prevodu znači - samo islamska država.

"Na ovaj način bi postojala bošnjačka većina, a Srbi i Hrvati bi postali nacionalna manjina. Znamo kakav je status nacionalnih manjina u međunarodnom pravu i u praksi", rekao je Savčić.

Savčić je zaključio da se srpski narod i Republika Srpska nalaze pred velikim izazovima i prijetnjama, zbog čega se moraju pronaći adekvatni odgovori oslanjajući se na sopstvene snage i na podršku prijateljskih i savezničkih zemalja u svijetu.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u klj

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.