Predsjednik BORS-a

Savčić: Ovo je crvena linija preko koje se ne smije preći

  • 22.02.2020. 15:44

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je svakom normalnom jasno da ovom zemljom više ne mogu upravljati stranci i da se stiglo do crvene linije preko koje se ne smije preći.

"Ukoliko više ne možemo da sami odlučujemo o svojoj sudbini onda dajte da tražimo neko drugo rješenje, ali taj koji bude upravljao neka snosi odgovornost za to. Ovako je sve nešto napola. Ovo je crvena linija koju ne smijemo dozvoliti da se pređe, onda gubimo stub državnosti i ako nemamo svoju teritoriju onda nemamo gdje formirati svoju autonomiju, svoju državu", rekao je Savčić Srni.

Komentarišući to što Predsjedništvo SDA ne prihvata zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, Savčić je istakao da je svakom normalnom jasno da stranci više ne mogu upravljati ovom zemljom i da ovo više nije ni 18, ni 19, a ni 20, nego 21 . vijek.

Savčić smatra začuđujućom nespremnost SDA da sjedne i razgovara o svim pitanjima, pa i o pitanju Ustavnog suda, u kojem i danas odlučuju strane sudije.

On je ocijenio da, kada je riječ o nespremnosti SDA za razgovor, nije ništa novo, te podsjetio da je ona uvijek bila ta koja, nakon što se došlo do nekog rješenja, isto povlačila.

"Postigne se dogovor o rješavanju krize, dogovor koji je sprečavao sukob, dogovor kojim se izbjegavao rat, oni su ta rješenja povlačili, poništavali i vratili ne samo na mjesto gdje smo bili prije tih dogovora već možda i dalje od toga", rekao je Srni predsjednik BORS-a.

Prema njegovim riječima, trebalo bi da se svi češće i sadržajnije prisjete tih prošlih vremena.

Savčić je istakao da, ako se kroz razgovore, argumente i praksu na sve načine nešto dokaže kao bolje, onda treba ići ka tom rješenju.

"Jedino rješenje koje garantuje mir i kakvu-takvu budućnost na ovim prostorima, jeste ono koje mi u BiH zajednički donesemo", dodao je Savčić.

On je istakao da stranci nameću krize kako bi riješili problem u datom trenutku, a onda će, pojasnio je, polako početi da to ruiniraju.

"Moje lično zapažanje je da ne postoji želja, a postoji nespremnost da se sjedne i razgovara bez prethodnog uslovljavanja", rekao je Savčić.