Predsjednik BORS-a

Savčić: Operacijom "Koridor" nadmašeno i ono što se učilo u vojnim školama

  • 24.06.2018. 13:11

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas na Dugoj NJivi da je operacija "Koridor `92" od planiranja na najvišem operatvinom nivou izvedena prema svim pravilima i da je nadmašeno i ono što se učilo u vojnim školama.

Savčić je napomenuo da se srpski narod na cijeloj teritoriji BiH polovinom 1992. godine nalazio u veoma nepovoljnom položaju, da je kompletan prostor na kome su Srbi živjeli bio rasparčan. 

On je naveo da je Krajina bila odvojena od istočnog dijela Republike Srpske, a da je istočni dio bio spojen uskim koridorom preko Šekovića, Vlasenice sa sarajevsko-romanijskom dijelom, dok je Sarajevsko-romanijska regija bila odvojena od Hercegovine. 

"Naši tadašnji neprijatelji, potpomognuti dijelom međunarodne zajednice, željeli su da nas tako rasparčane i po dijelovima ili unište ili primoraju da prihvatimo njihovu vlast", istakao je Savčić tokom obraćanja na ceremoniji obilježavanja 26 godina od operacije "Koridor `92" na Dugoj NJivi na Trebavi. 

Prema njegovim riječima, nemajući drugog izbora, državno i vojno rukovodstvo donijelo je niz hrabrih odluka i mjera, a jedna od njih je i operacija "Koridor". 

Savčić je istakao da su u proboju Koridora 1992. godine, osim pripadnika vojske i policije Republike Srpske, bratski učestvovali i pripadnici vojske i policije Republike Srpske Krajine u ovoj operaciji. 

Obilježavanje 26 godina od operacije "Koridor `92" počelo je danas u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara na Dugoj NJivi Svetom arhijerejskom liturgijom. 

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je NJegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop srednjevropski Konstantin koji je potom pred spomen-obilježjem služio parasos za 413 boraca poginulih prilikom proboja Koridora života. 

Vojna operacija Proboj koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika. 

U akciji "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca. 

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom. 

Akciju "Koridor 1992" izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije. 

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod. 

Kompletna vojna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Brda.  

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.