Predsjednik BORS-a

Savčić očekuje maksimalnu kaznu za Dudakovića

  • 11.10.2018. 15:48

Predsjednik Boračke oranizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić očekuje da će Sud BiH potvrditi optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine počinjene nad Srbima, te ih osuditi na maksimalne zatvorske kazne.

"Dudaković i ostali optuženi su za nekoliko krivičnih djela, među kojima i za zločin protiv čovječnosti, i to bi trebalo da bude garancija duže vremenske kazne zatvora", rekao je Savčić Srni.

Savčić je istakao da BORS pozdravlja odluku Tužilaštva BiH da podigne ovu optužnicu i da se konačno krene sa "mrtve tačke" po pitanju predmeta koji je sa stanovišta dokazivanja bio najlakše dokaziv, a sa stanovišta obima izvršenih zločina zasluživao apsolutni prioritet i odavno trebalo da bude procesuiran. 

On smatra da institucije sistema u Srpskoj, boračke organizacije i udruženja putem javnog pritiska ne treba da dozvole da proces protiv Atifa Dudakovića olako prođe i kao u većini slučajeva završi minimalnom zatvorskom kaznom ili oslobađajućom presudom. 

"Vjerujem da je ovo početak jedne druge politike pravosuđa u BiH u profesionalnom smislu, pravednom odnosu prema svim licima koja su osumnjičena za izvršenje krivičnih djela. Ovo je početak satisfakcije za srpske žrtve, početak zadovoljavanja pravde, konačnog utvrđivanja istine", zaključio je Savčić. 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine. 

NJima Tužilaštvo stavlja na teret zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata, saopšteno je iz Tužilaštva. 

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić. 

Optužnica Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Petrovac, Ključ, Krupa na Uni, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.