Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske

Savčić: O 9. januaru nema diskusije

  • 07.06.2021. 08:22

BANjALUKA - O 9. januaru nema diskusije. Sve je rečeno tog dana 1992. godine kada je donesena odluka o proglašenju Republike Srpske. To je istorijska činjenica koja se ne mijenja.

Rekao je to za "Glas Srpske" predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić, naglasivši da već svakodnevno previše izmišljotina stiže iz druge polovine BiH, te da Srpskoj najmanje treba, uz sve to, da odstupi od nesporne istorijske činjenice.

- Ne možemo se igrati sa istorijom i istorijskim činjenicama. Branili su nam i osporavali da obilježavamo taj datum. Istrajali smo da 9. januar slavimo, a na kraju krajeva imali smo referendum na kojem je narod rekao da je to naš dan, naš praznik - poručio je Savčić.

Govoreći o 15. februaru, danu Prvog srpskog ustanka, naglasio je da Srpska taj dan obilježava zajedno sa Srbijom.

- Svaki državni praznik u Srbiji je, za mene lično, i moj praznik, a uvjeren sam i da je svaki praznik Srpske i praznik velikom broju ljudi u Srbiji. Moramo imati ono što je autentično naše, a to je 9. januar. Bili smo primorani da se izborimo za ravnopravnost u BiH i od toga ne smijemo odstupiti - zaključio je Savčić. 

Varnice o Danu Republike sijevnule su tokom vikenda, nakon što je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da podržava ideju da se taj dan, umjesto 9. januara, obilježava 15. februara, kada i Srbija slavi svoj Dan državnosti. On je ukazao da će sa partnerima u Srpskoj popričati i omogućiti da to pitanje bude riješeno. Ukazao je da u BiH navode da Srpska ne može slaviti 9. januar zato što je to vjerski praznik, dodavši da u njoj ima sve više inicijativa da taj dan ostane krsna slava Republike. Kazao je i da mu niko ne može zabraniti da tog dana ode u crkvu i učestvuje u službi u molitvi za Srpsku.

- A šta mislite za ideju koju čujem ovih dana, da Republika Srpska utvrdi da je 15. februar Dan Republike Srpske, na isti dan kao i Srbija. Mislim da je to dobra ideja - istakao je Dodik.

To je izazvalo burne reakcije opozicije, iz čijih redova se čulo da je Dodik prodao i Dan Republike, a na te i druge optužbe juče je i sam reagovao i pojasnio svoju raniju izjavu. Istakao je da ni Mirko Šarović, ni Branislav Borenović, ni bilo ko drugi u Srpskoj ne treba da brani taj dan od Dodika, koji je za razliku od njih učestvovao u njenom proglašavanju.

- Svim dobronamjernim je jasno da sam odgovarao na pitanje, na nečije ideje da i Srpska svoj dan slavi kada slavi svoj dan i Srbija. Ti dobronamjerni su mogli takođe da pročitaju da sam rekao da o toj ideji treba razgovarati, i da će se 9. januar uvijek slaviti u Republici Srpskoj. Niti sam rekao da ćemo Dan Republike slaviti na neki drugi datum, niti je odluka u mojim rukama - naglasio je Dodik, dodavši da je opozicija potvrdila da su lovci na skupljanje jeftinih poena.

Tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela je tog 9. januara 1992. Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, a donošenjem Ustava od 28. februara dobila je naziv "Srpska Republika Bosna i Hercegovina". Naziv Republika Srpska nosi od 12. avgusta 1992. godine.

Referendum

Referendum o Danu Republike Srpske raspisan je 15. jula 2016. i održan 25. septembra 2016. godine. Pitanje je glasilo: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?" Glasalo je 680.116 stanovnika, odnosno 55,77 odsto onih sa pravom glasa. Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike podržalo je 99,81 odsto građana koji su izašli na referendum.