Predsjednik BORS-a

Savčić: NATO bombardovanje neprijateljska akcija protiv Srba

  • 07.09.2020. 21:24

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je NATO agresija koja je izvršena bombardovanjem srpskih položaja i Republike Srpske u septembru 1995. godine bila dio zajedničke neprijateljske akcije protiv srpskog naroda.

"To je bila jedna od najtežih situacija u kojoj se našla Vojska Republike Srpske od početka rata, koji su protiv nas vodile udružene muslimanske snage i gardijske brigade hrvatske vojske, potpomognute NATO avijacijom", rekao je Savčić večeras na Palama uoči okruglog stola o temi "NATO bombardovanje Republike Srpske".

Prema njegovoj ocjeni, ta bezočna akcija NATO-a je prema srpskom narodu bila neprijateljski akt i Srbi to nikada ne smiju da zaborave.

"Oni su nam tada pokidali nervni sistem, a to su komandovanje i veze, ali smo i u tim uslovima uspjeli da se odbranimo", istakao je Savčić.

U zločinačkom NATO bombardovanje Republike Srpske, koje je počelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu nedužnih civila. Na položaje Vojske Republike Srpske, NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi iako je u izvještaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da "ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja", što je potvrdio lično i Јasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Tadašnji komandant Unprofora general Majkl Rouz izjavio je nakon incidenta na Markalama da se ne može utvrditi odakle je granata ispaljena.

Ruski pukovnik, komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu Andrej Demurenko, koji je učestvovao u istrazi, izjavio je da su Srbi "nepravedno bili optuženi samo da bi NATO imao povod za napad".

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu prošle godine, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Taj datum odabran je kao znak sjećanja na dan kada su u NATO bombardovanju ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac iz naselja Grlica, u Vojkovićima. Brat i sestra Galinac bili su među prvim žrtvama NATO agresije kada ih je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu u naselju Semizovac, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

Inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Srne.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.