Predsjednik BORS-a

Savčić: Bojimo se da predmet protiv Dudakovića neće biti vođen profesionalno

  • 16.04.2019. 15:57

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je Srni da je u sudskom procesu protiv generala Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića pred Sudom BiH potrebno potpuno onemogućiti pristrasnost, a pogotovo zloupotrebu položaja tužilaca i istražnih organa da utiču na svjedoke.

Savčić je istakao da bi to kao posljedicu imalo presudu koja nije rezultat objektivne odgovornosti. 

"Mi ne tražimo ništa što je van profesionalnog odnosa prema predmetu, svjedocima, dokazima Tužilaštva i Suda BiH", rekao je Savčić. 

Savčić je rekao da postoji opravdan strah da li će predmet protiv Dudakovića pred Sudom BiH biti profesionalno vođen. 

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH juče je počelo suđenje generalu Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine. 

Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 Srba, progon i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata. 

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani "Šiljo", Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani "Pumparica", Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani "Ejko" i "Šeširdžija", Ibrahim Nadarević i Said Mujić. 

Oni se terete za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin. 

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin. 

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија