Narodna skupština Srpske

Savanović: Žrtvama ratne torture od 130 do 300 KM mjesečno

  • 21.06.2018. 11:44

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je zahvaljujući opredjeljenju Vlade Srpske donesen Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Savanović je u završnoj riječi u parlamentu Republike Srpske o Prijedlogu zakona o zaštiti žrtava ratne torture istakao da su u okviru Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva uvažili i ugradili u zakonsko rješenje sve korisne sugestije koje su došle kroz javnu raspravu. 

On je rekao da su neprihvatljivi amandmani koje je na ovaj zakon predložila koalicija "Domovina", jer bi se time kršila zakonska regulativa koja je definisana u Republici Srpskoj. 

"U amandmanima koje je predložio pomenuti klub više je regulativa koja bi trebala biti na nivou BiH", kaže Savanović. 

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz koalicije "Domovina" Senad Bratić smatra da je ovaj zakon već odavno trebalo da bude usvojen na svim nivoima vlasti u BiH. 

Bratić je u ime koalicije predložio amandmane kojim ovaj zakon treba da obuhvata i lica koja trenutno žive na prostoru Federacije BiH /FBiH/, da za utvrđivanje statusa mogu da važe i dokazi koje donose institucije FBiH, te da se u tom postupku traže i mišljenja saveza i udruženja logoraša u oba entiteta i Brčko distriktu. 

On je dodao da u koaliciji "Domovina" smatraju da rok za prijavu ne treba ograničavati, kao što je u prijedlogu navedeno na pet godina. 

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja rekla je da se ovim zakonom po prvi put žrtve torture uvode u sistem prava, te da su veliki doprinos u donošenju ovog zakona dali Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske i premijer Srpske Željka Cvijanović. 

Šolaja je rekla da će prema ovom zakonu žrtve ratne torture imati mjesečna primanja od 130 do 300 KM, pravo na zdravstveno osiguranje, banjsku rehabilitaciju i biće oslobođeni participacije. 

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da u Republici Srpskoj još postoji veliki broj boračkih kategorija koje nisu ostvarile svoja prava. 

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić očekuje da će u Narodnoj skupštini Srpske konačno biti usvojen zakon o zaštiti žrtava ratne torture.

"Riječ je o tolerantnom zakonu i uvjerena sam da će svi narodni poslanici, bez obzira iz koje političke opcije dolaze, poržati njegovo usvajanje", rekla je Rajilićeva danas novinarima u Banjaluci. 

Rajilićeva je istakla da je za Udruženje žena žrtava rata ova sjednica parlamenta Srpske istorijska, jer će se, kako je istakla, "prvi put nakon 23 godine dati mjesto žrtvama ratne torture i popraviti sve greške svih vlasti od nastanka Republike Srpske do danas". 

 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)