Nova opstrukcija Bošnjaka

Savanović: Zakon o žrtvama ratne torture nije diskriminatorski

  • 18.07.2018. 19:39

Zakon o žrtvama ratne torture nije diskriminatorski, a Bošnjaci u Vijeću naroda samo pucaju u prazno. To su reakcije iz Srpske pristigle nakon najave Kluba Bošnjaka koji će tražiti glasanje o povredi vitalnog nacionalnog interesa kojima su sporna tri člana nedavno usvojenog zakona. 

Ministru rada i boračko-invalidske zaštite, Milenku Savanoviću nije jasan taj potez, i u svemu vidi politikanstvo. Tvrdi da je Zakon u nacrtu prošao sve provjere, i podjeća da je u Skupštini dobio veliku podršku. Kaže i da je većina sugestija uvažena.

"Ustav Republike Srpske daje isključivu nadležnost entitetima, dakle Srpskoj, da ima apsolutnu nadležnost kada su u pitanju socijalna pitanja i Zakon o zaštiti prava boraca i RVI. Tu nema ništa pravno utemeljeno na šta se oni pozivaju da bi mogli to blokirati u Vijeću naroda. Zaista ne razumijem, jer maksimalno je vođeno računa o pripadnicima svih naroda u BiH," kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Isto kažu i u organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata. Tvrde da u tekstu nema apsolutno nikakve odredbe koja bi ukazivala na nacionalnu, vjersku, polnu ili bilo kakvu drugu diskriminaciju. Potvrdu za to su, kažu, dale i međunarodne organizacije i institucije.  

"Tu smo se pridržavali, prilikom izrade Zakona, svih međunarodnih konvencija. Drugo, taj zakon je već prije dolaska od nacrta do prijedloga prošao više kontrola. Što je najbitnije i što me iznenađuje, taj zakon je podržala britanska ambasada, i sve UN organizacije u BiH,"rekla je Božica Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtava rata RS.

Bošnjacima smeta što se pod žrtvom ratne torture podrazumijevaju civili koji su, između '90. i '96. godine, živjeli na teritoriji bivše SFRJ. Smatraju da bi to trebalo da bude striktno ograničeno na teritoriju BiH. Nije im se dopalo ni to što se status žrtve ratne torture dokazuje uvjerenjem koje izdaje Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina. Traže da to može da se dokaže i dokumentima iz Federacije BiH. Takođe, traže da se prilikom utvrđivanja statusa žrtve ratne torture uvaže i mišljenja boračkih organizacija iz Federacije i Distrikta, ali i na nivou BiH. Zakon predviđa da žrtve ratne torture dobijaju mjesečnu naknadu za pretrpljeno seksualno nasilje, za šta bi, godišnje, iz Budžeta trebalo da bude obezbjeđeno nešto više od milion maraka. Vijeće naroda o pitanju povrede vitalnog nacionalnog interesa glasaće za šest dana.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.