Odluka o jednokratnoj pomoći

Savanović: Vlada Srpske brine o penzionerima

  • 27.08.2018. 14:45

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da odluka Vlade Srpske o jednokratnoj pomoći penzionerima govori o odgovornosti i ozbiljnosti vlasti Srpske prema populaciji koja je kroz svoj minuli rad doprinijela razvoju Republike Srpske.

Savanović je nakon sjednice Vlade Srpske, na kojoj je donesena odluka o jednokratnoj pomoći penzionerima, rekao da ova vlast od početka daje prioritet penzionerima i da će to činiti i ubuduće.

"Ovo je dobra mjera koja šalje snažnu poruku građanima Republike Srpske koliko brige i poštovanja imamo prema ovoj populaciji", istakao je Savanović.

Prema njegovim riječima, ovakav odnos prema penzionerima postoji i kada za to nema materijalne mogućnosti, čime se prema njima pokazuje poštovanje. On je poručio da će se na ovom kursu ostati i u narednom periodu. 

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da je Vlada ispunila prijedlog penzionera da svi dobiju jednokratnu pomoć, a ne samo oni sa najnižom penzijom. 

On je pozvao penzionere koji penziju primaju iz drugih država da se prijave najbližoj poslovnici Fonda PIO da bi se pravovremeno dobili podaci o njihovim primanjima i time raspodijelili u određene grupe. 

Rakulj je zahvalio premijeru Željki Cvijanović na razumijevanju penzionerskih problema i agažovanju na njihovom rješavanju. Prema njegovim riječima, oko 260 hiljada penzionera dobiće ovu pomoć. On je rekao da penzioneri očekuju pomoć i u vezi sa nabavkom ogreva za penzionere sa najmanjim primanjima. 

Predsjednik Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Narodne skuptine Republike Srpske Ilija Stevančević zahvalio je Vladi koja je ispunila svoje obećanje o dodjeli jednokratnom pomoći, ne samo onima sa najnižom penzijom, nego svim penzionerima. On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u posljednjih pet godina pokazala dobru volju da penzionerima pomogne tako što je njihov socijalni položaj poboljšala, "pa je tako 2015. godine dosta hrabro isplatu penzija prenijela na trezor i tako zaustavila kreditno zaduženje Fonda PIO". 

Stevančević je izrazio očekivanje da će se ovaj trend nastaviti, te da će opštine i gradovi više pomagati penzionerima, koji su ih gradili.