Odbranjeni život i sloboda

Savanović: Probojem Koridora vraćen život u zapadni dio Srpske

  • 24.06.2018. 13:44

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je operacijom "Koridor 92", uz veliku hrabrost svih jedinica vojske i policije, ponovo počeo život 1,5 miliona stanovnika koji su bili u blokadi u zapadnom dijelu Republike Srpske i u Republici Srpskoj Krajini.

Savanović je rekao da su probojem Koridora prije 26 godina "odbranjeni život i sloboda", ali da su pri tome podnesene žrtve. 

On je dodao da je akcija proboja Koridora okončana uoči Vidovdana, praznika koji je simbol srpskog stradanja i uspjeha. 

"Uz veliku hrabrost Prvog krajiškog korpusa, svih jedinica posavskih brigada, bataljona Istočnobosanskog korpusa i svih pripadnika Vojske Republike Srpske, negdje oko Vidovdana probijen je Koridor, uspostavljena komunikacija sa zapadnim dijelom Republike Srpske i praktično život je ponovo krenuo", rekao je Savanović tokom obraćanja na ceremoniji obilježavanja 26 godina od operacije "Koridor `92" na Dugoj NJivi na Trebavi. 

Iako su borbe vođene do 6. oktobra 1992. godine, kaže Savanović, u borbama uoči Vidovdana Srbi su odredili svoj prostor, teritoriju, oslobodili Brod, Modriču, Derventu i Odžak, a granica je bila do rijeke Save, ušća rijeke Une i ušća rijeke Bosne. 

Savanović je podsjetio na velika stradanja srpskog naroda u Prvom i Drugom svjetskom ratu. 

"Naša tragedija je počela sa turskim osvajanjem ovih prostora, ali najveća stradanja smo imali od dolaska Austrougarske, aneksijom BiH. Tada je počelo preseljavanje srpskog stanovništva u tampon područja Podrinja i Istočne Hercegovine kako bi se naselili drugi narodi i kako bi Srbija bila odvojena od BiH, a srpski korpus razbijen", rekao je Savanović. 

Vojna operacija Proboj koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika. 

U akciji "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca. 

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom. 

Akciju "Koridor 1992" izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije. 

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod. 

Kompletna vojna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.