"Dani Srpske u Srbiji" 

Savanović: Dokaz jedinstva Srba sa obje strane Drine 

  • 03.09.2018. 21:43

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je večeras u Beogradu da manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" pokazuje jedinstvo srpskog naroda sa obje strane Drine, i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

"Ovakvih druženja i manifestacija treba da bude mnogo više i na neki način moramo mnogo više da naučimo našu istoriju, ubacimo je u školske programe kako bi bolje razumjeli naša stradanja i kako bi, ne daj bože, neke eventualnosti u budućnosti što bolje dočekali", rekao je Savanović novinarima na otvaranju "Dana Srpske u Srbiji". 

Ističući da Drinu treba doživljavati samo kao rijeku, a ne kao granicu, jer na njene obje obale živi isti narod, Savanović je ocijenio da u 21. vijek srpski narod mora ulaziti sa iskrenom težnjom i zajedničkim ciljem da živi zajedno. 

Savanović je istakao da je vjekovni san srpskog naroda da ima jednu zajedničku teritoriju i državu, te podsjetio da je srpski narod stradao u svojoj "istorijskoj odiseji", jer su njegovi neprijatelji "uvijek imali zajednički imenitelj, a to je da Srba zapadno od Drine ne smije da bude". 

"Svjesni te činjenice moramo u 21. vijek ulaziti sa iskrenom težnjom i zajedničkim ciljem - da srpski narod živi zajedno. To je proces koji će trajati, možda ga nećemo doživjeti, ali nema drugog rješenja. Probali smo dvije zajedničke države, ali ta zajednica nije uspjela preživjeti, jer su se u njoj drugi narodi, kada im se ukazala prva prilika, počeli proganjati i klati srpski narod", rekao je Savanović. 

Manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji" u Kombank dvorani u Beogradu otvorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, akademici, direktor Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović, kao i predstavnici Vojske i policije.