Ministar rada

Savanović: Bez socijalnog dijaloga nezamisliv razvoj društva

  • 23.08.2018. 14:25

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da je Savez sindikata ravnopravan učesnik u vođenju socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja u Srpskoj, te naglasio da je bez socijalnog dijaloga i razumijevanja sva tri socijalna partnera nezamisliv razvoj društva.

Savanović je u čestitki povodom 26 godina od sindikalnog organizovanja u Srpskoj istakao da kontinuirana borba za radnička prava, te afirmacija istinskih društvenih vrijednosti-rada, solidarnosti i razvoja rezultirala kontinuiranim uvećanjem članstva ove organizacije što je Savezu sindikata dalo snagu, kredibilitet i reprezentativnost u pregovorima sa Vladom Srpske i poslodavcima. 

"Naša obaveza je da, radi prevazilaženja svih nejasnoća i nerazumijevanja, aktivno sarađujemo i radi dobrobiti našeg društva u cjelini, trebamo se više uvažavati. Sva dobra rješenja treba da počivaju na razumijevanju, toleranciji i tripartitnoj osnovi. Uvjeren sam da ćemo samo pregovorima i čestim međusobnim konsultacijama naći rješenja za bolji položaj radnika. Ovo nam je posebno važno kod zaključivanja opšteg kolektivnog ugovora, obaveze koja je već dugo pred nama", naglasio je Savanović. 

S ciljem poboljšanja uslova rada i standarda radnika u Srpskoj, naveo je on, Vlada je zaključila memorandum sa Savezom sindikata, a u realizaciji preuzetih obaveza Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite ima značajnu ulogu i završilo je veliki dio posla. 

"Sačinili smo Prednacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Kada je riječ o novčanim naknadama za vrijeme nezaposlenosti, u potpunosti su uvaženi zahtjevi Saveza sindikata", istakao je Savanović. 

On je dodao, isključivo radi povećanja plata radnika, kako u javnom tako i u realnom sektoru, donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu te je izmijenom odluke najniža plata u Republici Srpskoj povećana sa 410 na 440 KM. 

Savanović navodi da će to uticati na povećanje plata svim radnicima u Srpskoj, te naglasio da je Vlada odlučna da angažovanjem kontrolnih organa spriječi eventulane zlopupotrebe poslodavaca. 

"Sve ovo ilustruje da je dobra saradnja putem svih vidova socijalnog dijaloga ključ razvoja svake zemlje. Vrijeme koje je pred nama obilježiće dodatni napori Vlade Republike Srpske u težnji da se stvore povoljniji uslovi za brže zapošljavanje, ne odstupajući od opredjeljenja za humanije i pravednije radne odnose", istakao je Savanović. 

On je pozvao Savez sindikata da zajedničkim radom, razumijevanjem i solidarnošću doprinesu dobrobiti radnika, ali i svih građana Srpske. 

Savez sindikata Republike Srpske osnovan je 25. avgusta 1992. godine u Banjaluci kao autentični izraz interesa i potreba radnika da budu povezani u jednu sindikalnu cjelinu i tako dobiju legitimnog predstavnika i zastupnika na nivou Srpske. 

Prvi Kongres Saveza sindikata Republike Srpske održan je 10. jula 1997. godine u Banjaluci na kome su izabrani organi i rukovodstvo Saveza, usvojen je program, te izmjene i dopune Statuta. 

Тагови: