Milorad Dodik

Sastao sam se sa Vučićem i razgovarao o implementaciji izbornih rezultata VIDEO

  • 17.10.2018. 07:05

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prije nego sa novim članovima Predsjedništva BiH i da su razgovarali o implementaciji izbornih rezultata, o fomiranju organa.

"To je normalno, čuli smo se desetak puta telefonom u  međuvremenu, mi imamo dobru komunikaciju i želimo da poboljšamo odnose", rekao je Dodik za RTS. 

Dodik je napomenuo da je nepotrebna izjava novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o tome da bi on priznao samoproglašeno Kosovo, što nije korektno, jer je Vučić čestitao svim članovima Predsjedništva, a on je uzvratio na taj način. 

On je dodao da BiH ne priznaje Kosovo zato što to ne čini Republika Srpska, te da će Srpska u tom pitanju pratiti Srbiju. 

Dodik je rekao da voli Srbiju i da putuje sa njenim pasošom. 

 U NAREDNIH PET GODINA MIR U BiH I ZANIMLJIV POLITIČKI ŽIVOT

Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će u narednih pet godina vladati mir u BiH, a da će politički život biti veoma zanimljiv i turbulentan.

Dodik je istakao da on jeste srpski član Predsjedništva i da predstavlja Srbe, ali da ne namjerava i neće raditi protiv interesa drugih naroda. 

"Neću dozvoliti nikakvu majorizaciju bilo koga. Ja ne želim da majorizujem nikoga i neću dozvoliti bilo kome drugom, kao način odlučivanja, jer sam uvjeren da smo, u procesu majorizacije, veoma blizu oružanog konflikta u samoj BiH", rekao je Dodik za RTS. 

On je istakao da ga izgradnja pelješkog mosta ne zanima i da to pitanje gleda kroz prizmu Republike Srpske, koja mora da sarađuje sa Hrvatskom u izgradnji budućeg mosta u Gradišci na Savi. 

Dodik je naglasio da nema ništa protiv izbora naroda i da niti može niti želi da izbjegne one koje izaberu bošnjački i hrvatski narod, dodavši da će shodno tome oni koji budu vlast u Federaciji BiH biti partneri u BiH zato da bi izbjegli dodatne turbulencije. 

On je naveo da je rad prethodnih predstavnika Srba u zajedničkim organima kritikovao zbog, kako je rekao, podaništva, a ne zato s kime ste ili niste. 

"Struktura koja je to do sada radila bila je u funkciji jačanja unitarističkog modela BiH, gdje su /ministar bezbjednosti BiH Dragan/ Mektić i ministri smatrali da su oni nadređeni Republici Srspkoj, a naš politički koncept nije taj", rekao je Dodik. 


Govoreći o stranom uplitanju u predizbornu kampanju, Dodik je naveo da 1998. godine nije znao koliko stranci "igraju pokvareno i ponižavajuće za srpski narod" i ocijenio da mu neki na Zapadu rade o glavi, zato što je njegova politika, politika jačanja Republike Srpske. 

Dodik je naveo da ga "često obavještavaju o nekim aktivnostima, koje preduzimaju" i da je bilo stranog miješanja i u predizbornoj kampanji, naglasivši da je dokaze dao sam britanski ministar odbrane otvoreno rekavši da šalje u BiH 40 specijalaca da pomognu da se izbori ostvare u skladu sa ciljevima. 

"Mi smo ih evidentirali. NJih pet je bilo u Banjaluci. Okupljali su strukture, uključivali se u društvene mreže, medije, širili lažne informacije. Međutim, ništa im to nije pomoglo, jer naši ljudi ne vole strance koji se miješaju u naš unutrašnji politički život", rekao je on. 

Predsjednik Srpske je istakao da stranci od 2006. godine nisu mogli da ulaze u bilo kakvu priču o formiranju vlasti u Republici Srpskoj, dodavši da je on vodio potpuno jasnu, legalističku politiku, koja "ne može da bude osporena". 

"Mi smo to radili autentično sami i suprotstavili smo se visokom predstavniku i svim drugim strancima u Republici Srpskoj. To je spasilo Srpsku. Ta politika se zasnivala na tome da Republika Srpska ne traži ništa više od onoga što ima napisano u Dejtonskom međunarodnom sporazumu i da ne pristajemo na gubitak nadležnosti", rekao je Dodik. 

On je ukazao da je ta legalistička politika zasnovana na međunarodnom sporazumu koji se "sprovodi, a ne mijenja", dok su, kako je objasnio, "kriminalci kakav je Pedi Ešdaun, /Volfgang/ Petrič i ostali rušili međunarodni sporazum", tako što su pasivizirali srpsku političku strukturu, čemu je došao kraj 2006. godine.

Još pročitajte: Platforma za djelovanje će biti Ustav BiH i Dejtonski sporazum

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.