Ugostiteljski objekti rade do 22 časa

Sastanak u Vladi Srpske: Đaci od ponedjeljka vjerovatno opet u učionicama

  • 28.10.2020. 19:19

Đaci će od ponedjeljka ponovo u školske klupe. Ugostiteljski objekti će se i dalje zatvarati u 22h. To su neki od prijedloga sa današnjeg sastanka u Vladi Srpske. 

Razmatraće ih, a najvjerovatnije i usvojiti Republički štab za vanredne situacije. Ako situacija bude zahtijevala, mjere će se pooštravati. To ipak ne znači uvođenje vanrednog stanja. Jasan je srpski član Predsjedništva. Danas je Milorad Dodik razgovarao i sa srpskim predsjednikom, Aleksandrom Vučićem. Pao je i dogovor. Nema zatvaranja granica sa Srbijom.

"Mogu u ime mene i njega da kažem da neće biti zatvaranja granice ni u kakvim okolnostima epidemije između Srpske i Srbije i mi svaki dan radimo taj posao. Nećemo uvoditi policijski sat, nemamo namjeru to da radimo. Nećemo zatvarati kafiće, nećemo zatvarati škole, ali moramo poduzimati neke mjere", kaže Dodik.

Niko ne zna koliko će pandemija trajati. Poručila je to i domaćin sastanka, predsjednica Željka Cvijanović. Potpunog zatvaranja privrede nema. To bi, kaže Cvijanovićeva, značilo poraz i stagnaciju. Zatvaranje škola na sedam dana, bila je preventivna mjera. Njom je, poručuje predsjednica, spriječeno da se virus proširi među đacima i nastavnim osobljem.

"Bilo je neophodno zbog složene epidemiološke situacije, zbog širenja virusa u zajednici, a to znači da su mnoge porodice pogođene time, da se djeca prosto na ovaj način dodatno zaštite, ali isto tako znamo da postoje uslovi u narednom periodu da i mi izbalansiramo ovaj pristup i dok god je to moguće, nastava ide u redovnom svom toku", kaže Željka Cvijanović.

Institucije Srpske su među prvima reagovale na pojavu novog virusa. Mjerama Vlade, sačuvana su radna mjesta, ali i prošireni uzdravstveni kapaciteti. Novi izazov je pred svima nama. Poručuje to predsjednik Vlade Srpske. Na svakom je pojedincu, podvlači Radovan Višković, da se pridržava propisanih mjera. Od toga, kaže, zavisi koliko ćemo se brzo izvući iz situacije. 

"Ako neko očekuje da pandemiju pod kontrolu može staviti samo štab, Vlada, premijer, predsjednik Republike ili neko drugi, taj je u grdnoj zabludi. Ovo je nešto što možemo skupa da radimo, da skupa poštujemo mjere, da se pridržavamo mjera", kaže Višković.

"Imamo rapidan porast. Danas 546 lica u bolnicama, što je veliki pritisak na zdravstveni sistem. Međutim nemojte da zaboravimo da su i domovi zdravlja pod velikim pritiskom, prije svega sa aspketa praćenja kontakata", poručuje Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS.

Svoje prijedloge, mišljenja, ali i iskustva, prenijeli su danas načelnici i gradonačelnici i direktori zdravstvenih ustanova u Srpskoj. Predloženo je da po uzoru na Banjaluku, domovi zdravlja širom Srpske, angažuju i penzionisane zdravstvene radnike, ali i one sa biroa za zapošljavanje.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина