Doboj

Sastanak Mitrović - Gligorić: Riješiti pitanje željezničkih trasa koji nisu u funkciji

  • 13.02.2020. 15:23

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je danas da je prioritet željeznička trasa od Zvornika do Tuzle, koja je veza BiH i Republike Srpske sa Srbijom, te da će biti razmotreno i šta se može uraditi sa dijelom trase od Bihaća prema Splitu koji je zatvoren.

Mitrović je istakao da može predstavljati problem najava obračuna PDV-a na subvencije koje Vlada Republike Srpske izdvaja za putnički saobraćaj u "Željeznicama Republike Srpske", kao i da postoji problem carinjenja robe, koji ne može da se vrši u Banjaluci nego u Gradišci.

Na sastanku Mitrovića danas u Doboju sa Upravom "Željeznica Republike Srpske" o unapređenju željezničke infrastrukture akcenat je stavljen na dijelove željezničkih trasa koje u ovom trenutku nisu u funkciji, te na koji način riješiti ovo pitanje, saopšteno je iz "Željeznica".

"Prije svega, tu mislimo na željezničku trasu od Zvornika do Tuzle, koja je u ovom trenutku prioritet i koja je veza između BiH i Republike Srpske sa Srbijom, kada je riječ o prevozu robe, ali i putnika", istakao je Mitrović.

On je kao drugi bitan pravac ukazao na unsku prugu, odnosno trasu od Dvora na Uni prema Bihaću i dalje prema Splitu.

"Dio trase od Bihaća prema Splitu je zatvoren i to je zaista veliki problem jer je ta veza presječena. Mi ćemo sa nivoa Savjeta ministara i nivoa resornog ministarstva razmotriti šta možemo uraditi, sa željom da riješimo ovo pitanje", rekao je Mitrović.

Govoreći o najavi obračuna PDV-a na subvencije koje Vlada Republike Srpske izdvaja za putnički saobraćaj u "Željeznicama Republike Srpske", Mitrović je istakao da to može predstavljati problem.

"To može biti jedan od velikih problema jer svi smo upoznati da se u "Željeznicama Republike Srpske" trenutno sprovodi proces restrukturisanja preduzeća, tako da se to može odraziti veoma negativno na trenutno stanje i sam ishod restrukturisanja", naveo je Mitrović.

Iz "Željeznica Srpske" navode da je na sastanku razgovarano i o rješavanju problema carina.

"Prisutan je i problem carinjenja robe, koji ne može da se vrši u Banjaluci nego u Gradišci, gdje su "Željeznice Republike Srpske" suočene sa problemom prilikom carinjenja", rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, komitenti "Željeznica Republike Srpske" suočeni su sa problemom da ne mogu da preuzmu svoju robu, a svako čekanje poskupljuje troškove i željeznicama i njenim komitentima.

"Sa strane ministarstva na čijem sam čelu, nastojaću da učinim neophodne korake sa Upravom za indirektno oporezivanje, koja je nadležna za carine, da nađemo način kako riješiti ovaj problem, kako bi roba koja željeznicom dolazi u Banjaluku bila tu i carinjena", najavio je Mitrović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Željeznica Republike Srpske" Slavko Gligorić zahvalio je za posjetu ministru komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

"Ovo je za nas bila izuzetno važna posjeta ministra Mitrovića. Uvjeren sam da će probleme koje smo mu prezentovali nastojati rješavati i založiti se na otklanjanju uskih grla koja otežavaju rad "Željeznica Republike Srpske" i čine ih neefikasnim", rekao je Gligorić.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.