Sastanak Cvijanovićeve i Dodika

Povlačenje srpskih kadrova iz DKP sa 16 lokacija VIDEO

  • 06.12.2018. 07:34

U Banjaluci je završen sastanak predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Sastanak Cvijanovićeve sa Dodikom je održan u Palati Republike.

Tema sastanka je bila zaštitita interesa Republike Srpske u okviru spoljnopolitičkog djelovanja BiH, rekla je Cvijanovićeva.

"Odlučili smo da se u skladu sa članom 80. Ustava RS da primjenimo da predsjednik RS članu Predsjedništva dostavlja prijedloge za ljude koji bi predstavljali RS u spoljnopolitockoj sferi. Razumijem da je teško za državu koja je nesređena iznutra da definiše svoju spoljnu politiku, ali neke stvari se moraju vratiti u ustavne okvire", kaže Željka Cvijanović.

"Izabran sam u RS i treba da zastupam interese RS. U tom pogledu je nezaobilazno usaglašavanje stavova unutar RS. Zato, zbog poštovanja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, proizilazi i moja obaveza da osnovu kreiranja stavova i politika RS tražim upravo u institucijama RS, i ja cu to predano raditi. Cilj nam je da RS bude vidljiva u okviru politike BiH. Sad je došlo vrijeme da se rješava i pitanje spoljne politike, pošto ranije to nije bilo moguće. Moj primarni stav biće stav RS i od toga neću odstupati", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao će iz ambasada BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava /DKP/ sa 16 destinacija odmah biti povučeni srpski kadrovi i na narednoj sjednici Predsjedništva biti razriješeni.

Cvijanovićeva je istakla da su DKP za koje će Srpska poslati prijedlog za nova imenovanja Јapan, Bugarska, Izrael, Švajcarska, Kanada, Grčka, Rumunija, Češka, Egipat, Slovenija, Srbija, Crna Gora, OEBS, Frankfurt i Istanbul.

Ona je dodala da se očekuje i novo imenovanje za Makedoniju. 

Predsjednik Srpske je naglasila da će to biti jedna od tačaka na sjednici Predsjedništva BiH. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.