Predsjednik SDS-a

Šarović: Podržaćemo zaključke koje je iznijela predsjednica Srpske

  • 17.02.2020. 17:06

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da će ta stranka, u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske, podržati zaključke koje je ranije iznijela predsjednik Republike Željka Cvijanović.

Šarović je rekao da je njegov stav da srpski politički predstavnici treba da se okupe i pokušaju da nađu zajedništvo u vezi sa ovako krupnim pitanjima.

- Naš odgovor na odluku Ustavnog suda BiH treba da bude u vezi sa poljoprivrednim zemljištem i šta ćemo sa ovakvim sudom. To su po meni glavna pitanja. Nije pametno da sada pričamo o referendumu, otcjepljenju i slično. Za to ima vremena i o tome ćemo kada dođe vrijeme - rekao je Šarović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koja se održava na prijedlog predsjednika Republike Srpske.

On je poručio da ima nešto drugačiji stav o ključnim zaključcima ove sjednice jer je smatrao da neke stvari mogu biti urađene bolje i pametnije.

- Za neke od zaljučaka smatram da možda nisu najbolji put. Naime, želim reći da ova borba u vezi sa Ustavnim sudom, koja se vodi samo na domaćem terenu, nije najbolji put. Ovo pitanje i neka druga se ne mogu riješiti bez internacionalizacije. Trebaju se rješavati diplomatski - smatra Šarović.

Šarović je rekao da u narednom periodu treba spremnije dočekivati narušavanje entitetskih interesa.

- Naši odgovori na tako nešto moraju biti jaki, racionalni i odmjereni, a mjere sprovodive, ostvarive i vremenski održive - rekao je Šarović povodom ranije odluke Ustavnog sud BiH kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim, te kojom se pomenuto zemljište Srpske proglašava državnom imovinom.

Тагови: