Obrazovanje u Srbiji i Srpskoj

Šarčević: Od septembra zajednički program za nacionalne predmete

  • 14.07.2018. 12:52

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević očekuje da će od septembra Republika Srpska i Srbija u osnovnim školama imati zajedničke nastavne planove i programe za nacionalne predmete.

On za Srnu napominje da je to moguće zbog sporazuma o posebnim vezama, te da je sve regulisano raznim međunarodnim zakonima. 

"Ako je crkva jedinstvena na svim teritorijama zašto ne bi bilo i ono što djeca treba da uče o svom nacionu i svemu što je njihova kultura i tradicija", naglašava Šarčević. 

On ukazuje da sve države rade na objedinjavanju školskih programa, te da svaka njeguje i čuva ono što je čini posebnom. 

"Kad odete do Nijemaca oni imaju njemačku nauku, kad odete u Koreju oni imaju korejsku nauku. Znači, svaka država čuva i njeguje ono što je njena osobenost", navodi Šarčević. 

Prema njegovim riječima, riječ je o nastojanju da djeca cijelog srpskog etnosa isto uče. 

"Kada dođu diplomate u zemlju u kojoj će boraviti oni traže da njihova djeca tada uče o toj zemlji upravo na ovaj način kako i mi treba da radimo", kaže Šarčević. 

On ističe da su to predmeti koji se uče u mlađim i starijim razredima osnovne i u srednjoj školi. 

"To su predmeti sa nacionalnim predznakom, odnosno to je samo ona naša `srpska nauka`, koja obuhvata jezik, književnost, kulturu, geografiju, istoriju", precizira Šarčević. 

Predmeti o kojima je riječ su istorija, geografija, srpski jezik i književnost, a kod mlađih su to elementi nacionalne kulture. 

"Imate tu i razne vrste naših umjetnosti, koje prožimaju više predmeta", dodaje on. 

Šarčević podsjeća da su formirane jedinice pri zavodima za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja kako u Srbiji, tako i u Srpskoj, koje ujednačeno rade da sva djeca na isti način uče ove predmete kroz nacionalne kurikulume. 

On se nada da će od septembra u školama Srpske i Srbije početi da se uči po zajedničkim školskim programima kada je riječ o nacionalnim predmetima. 

"Nadam se da će tako biti, jer (timovi) rade intenzivno već nekoliko mjeseci. To ćemo ponuditi i djeci u inostranstvu, dijaspori, u regionu, tamo gdje god ima srpske djece", najavljuje Šarčević za Srnu.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)