Vladika Sergije

Samostalnost je danas za Srbe postalo mrtvo slovo na papiru

21:07, 16.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije poručio je večeras na akademiji u Drvaru, povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/, da Srbi moraju da sačuvaju svoj identitet.

"Proslava 800 godina samostalnosti SPC bitan je događaj za svakog Srbina. Samostalnost je danas za Srbe postalo mrtvo slovo na papiru", rekao je vladika Sergije. 

Ukoliko Srbi izgube svoj identitet, kaže vladika Sergije, onda im ni Sveti Sava ne može pomoći. 

"Ne treba da zaboravljamo istoriju...Velika su djela Svetog Save. Mi kao njegovi nasljednici to treba da sačuvamo", rekao je vladika Sergije na akademiji koju je organizovala Srpska crkvena opština Drvar. 

On je rekao da je utemeljivač SPC - Sveti Sava iskorijenio paganizam i ljudske besmislene ideologije. 

"Sveti Sava je, uz božiju pomoć, uspio da odoli ovim napadima i sačuva samostalnost SPC", rekao je vladika Sergije, koju je u besjedi podsjeti na ogromno stradanje crkve u proteklih 800 godina. 

Akademiji koga je održana u Radničkom domu u Drvaru, osim sveštenstva Eparhije bihaćko-petrovačke, prisustvovao je veliki broj Drvarčana. 

U kulturno-zabavnom programu nastupilo je Amatersko kulturno-umjetničko društvo "Mira Lukač" iz Drvara i Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Gavrilo Princip" iz Bosanskog Grahova. 

Akademiji su prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti, te poslanici u Skupštini Livanjskog kantona Goran Broćeta, Drago Puzigaća i Dragana Damjanović.