Dragomir Anđelković

Samit na Jahorini potvrdio da je Srpska za saradnju u regionu

  • 11.07.2019. 12:22

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope /SEECP/ na Jahorini potvrdio da je Republika Srpska opredijeljena za mir, saradnju i izgradnju dobrih odnosa sa svima u regionu, što je značajno.

"Značajno je što smo jasne poruke poslali i o pitanju Kosmeta, budućnosti i naših nacionalnih interesa. Što se same afirmacije Republike Srpske tiče, smatram da ovaj skup nije za to bio potreban jer je Srpska afirmisana borbom srpskog naroda za njeno stvaranje, održanje i Dejtonskim sporazumom", izjavio je Srni Anđelković. 

On je napomenuo da je dobro što je samit održan na teritoriji Republike Srpske jer tako Srbi pokazuju srpemnost na saradnju i pomirenje u regionu, i to na racionalnim osnovama i bazi reciprociteta. 

Anđelković je naglasio da su Srbi i prije posljednjeg rata svima predlagali suživot i okretanje ekonomiji, te da su i danas na tim pozicijama. 

"S druge strane, pitanje je da li su to razni zapadni faktori hteli da vide, ali mislim da uopšte nemamo potrebu da ikom išta dokazujemo jer najbolje znamo da smo uvek bili opredeljeni za mir i saradnju", rekao je Anđelković. 

On je ocijenio da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik profesionalno obavio ulogu domaćina samita, ali i uspješno branio srpski nacionalni interes. 

"Dodik je profesionalno obavio ulogu domaćina, pri tome je uvek bio na poziciji odbrane nacionalnih interesa. Nije bio snishodljiv, niti ohol, već je, taman onoliko koliko je potrebno, štitio interese Srpske", smatra Anđelković. 

Na Jahorini je u utorak, 9. jula, održana plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/, kojom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovoj regionalnoj inicijativi. 

Na samitu su učestvovali predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, Albanije Iljir Meta, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Slovenije Borut Pahor i Crne Gore Milo Đukanović, te premijer Bugarske Bojko Borisov.