Srđan Mazalica

Sadržaj Vučićeve izjave veoma ozbiljan, kao i adresa sa koje je došla

  • 25.09.2018. 12:15

Član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Mazalica izjavio je Srni da je sadržaj izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeduje frapantne dokaze o miješanju zapadnih država u izbore u Republici Srpskoj i da će ih objelodaniti nakon izbora, veoma ozbiljan, kao što je ozbiljna i adresa sa koje je ta izjava došla.

"Predsjednik Vučić je ozbiljan državnik koji sebi ne bi dopustio da javno progovori o toj temi a da ne posjeduje konkretne dokaze. Dodao bih još da je predsjednik Vučić juče jasno rekao i da su se među Srbima našli oni koji će Srbiju da optužuju za miješanje u izbore. Jasno je da je predsjednik Vučić mislio na Mladena Ivanića, koji ga je nedavno optužio da se miješa u izbore u Republici Srpskoj", istakao je Mazalica za Srnu. 

To što je predsjednik Srbije juče rekao, kaže Mazalica, znaju svi slobodomisleći ljudi u Republici Srpskoj, a na miješanje stranaca u izborni proces u Srpskoj mjesecima ukazuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

"Kada je to govorio predsjednik Dodik iz redova SzP stizao bi odgovor da Dodik plaši narod, da njih pokušava da diskvalifikuje, da se plaši izbornog rezultata. Dodik, koji zna kakva su istraživanja i koji zna da je ispred Ivanića više od 100.000 glasova, da se plaši rezultata", rekao je Mazalica. 

On je ocijenio da je bila smiješna reakcija Vukote Govedarice sinoć, koji je potrčao da kaže da se Srbija ne miješa u izbore i da je Vučić dobrodošao u Republiku Srpsku. "Time se Govedarica javno odrekao svog partnera Mladena Ivanića. Valja primjetiti da nije demantovao Vučića, jer i Govedarica zna da je predsjednik Vučić u pravu, i što je bitnije Govedarica zna i ko se miješa i kako se miješa i kakva je njegova uloga u svemu tome", naglasio je Mazalica. 

Govoreći o predizbornoj kampanji koja se vodi u Republici Srpskoj, Mazalica je rekao da ona predugo traje i da je sasvim sigurno jedna od najprljavijih u istoriji Republike Srpske, ako ne i najprljavija. 

"Nažalost, opozicija u Republici Srpskoj pokušava da kroz prljavu kampanju ublaži svoj katastrofalan poraz. Mi nemamo nijedan razlog da vodimo prljavu kampanju, jer SNSD takvu kampanju nije vodio nikada. Iza nas je toliko dobrih rezultata, toliko izgrađenih objekata, pred nama je toliko dobrih ideja i projekata, da mi želimo našim građanima da govorimo o tome", poručio je Mazalica. 

On je naglasio da sva istraživanja javnog mnijenja, kako SNSD-ova, tako i istraživanja opozicije, predviđaju ubjedljivu pobjedu SNSD-a sa koalicionim partnerima i naših kandidata za pojedinačne funkcije. Međutim, druga strana pokušava da utiče na rezultat izbora izazivanjem incidenata i najprljavijim pokušajima diskvalifikacije naših kandidata. Ko nema svojih birača i simpatizera, dolazi među tuđe i pravi incidente. Koga ne voli njegov narod, pokušava da ga okrene protiv onih koje taj narod voli. Onaj ko nema dobrog kandidata, pokušava da lažima diskredituje tuđeg", istakao je Mazalica. 

On je ocijenio da se da primijetiti i izvlačenje iz konteksta i pogrešna interpretacija poruka koje šalje SNSD. 

"Kriv im je Milorad Dodik jer je mladima rekao da je važan politički angažman. Da se nama ne bave drugi, već da se mi pitamo i donosimo odluke. A oni za šefa diplomatije postavili radijskog voditelja, a za ministra bezbjednosti - policajca iz Prnjavora. Dodik je na izbornoj konferenciji MSD prošle godine na Jahorini rekao otprilike - 'Morate da učite i da završite škole. Nećete moći da se bavite politikom ako ne ispunjavate uslove za pozicije u izvršnoj vlasti. Učite, čitajte, imajte hobije i budite u svemu što radite najbolji. Tako ćete biti prepoznatljivi'", podsjetio je Mazalica. 

Na pitanje zašto je potreban mehanizam koordinacije i šta je za Republiku Srpsku predstavljalo insistiranje određenih predstavnika međunarodne zajednice da kada su u pitanju EU integracije, BiH mora govoriti jednim glasom, Mazalica je rekao da je mehanizam koordinacije skup tijela i procedura, od političkog do ekspertskog nivoa, koji uključuje predstavnike izvršne vlasti u BiH, horizontalno i vertikalno, kako bi postigao da svaka odluka koja se odnosi na pristupanje EU bude usaglašena između relevantnih predstavnika određenih nivoa /izvršne/ vlasti. 

"Republika Srpska je svjesna da BiH u EU mora da govori jednim glasom, ali ovaj mehanizam obezbjeđuje uključivanje Republike Srpske u pripremu i donošenje odluka, na način adekvatne zastupljenosti i zaštite njenih interesa. Savez za takozvane promjene je usvajanjem 'divljeg' mehanizma koordinacije omogućio da se odluke koje su ključne za proces evropskih integracija mogu donijeti bez saglasnosti Republike Srpske. Nakon što su se predsjednik i predsjednica Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović uključili, usvojen je, ipak, dokument koji je u skladu sa preporukama Narodne skupštine Republike Srpske", pojasnio je Mazalica u izjavi za Srnu. 

Podsjetivši da je jedan funkcioner iz SDP BiH, prozivajući Bakira Izetbegovića jer je popustio Dodiku, da je postojeći mehanizam koordinacije "izjednačio državu sa entitetima, pa čak i kantonima", Mazalica naglašava da je on upravo poslao najbolju poruku kakav uspjeh je postigao Dodik, ali i koliko je podanička i izdajnička politika SDS-a i PDP-a u Savjetu ministara.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.