Zvornik

RVI nakon razgovora sa premijerom odustali od protesta

  • 19.04.2019. 19:08

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Zvorniku da će Vlada uraditi sve što je u skladu sa zakonom povodom zahtjeva Gradske organizacije ratnih vojnih invalida Zvornik.

Višković je nakon razgovora sa predsjednikom Gradske organizacije ratnih vojnih invalida Dragoslavom Mijanovićem, rekao novinarima da se upoznao o problemima ratnih vojnih invalida i da je saslušao njihove zahtjeve.

"Moji saradnici su sve to evidentirali i već od narednog ponedjeljka radićemo na tome. Biće urađeno sve što je u skladu sa zakonom", rekao je Višković. 

Mijanović je rekao da, nakon razgovora sa Viškovićem, ratni vojni invalidi iz Zvornika neće ići na proteste koji su bili planirani u maju u Banjaluci. 

On je naveo da je premijera Republike Srpske upoznao o zahtjevima ratnih vojnih invalida za izmjene Zakona o stvarnim pravima Republike Srpske, izmjene Pravilnika o radu ljekarske komisije, kao i o nekim drugim pitanjima. 

"Nismo razgovarali o zahtjevu povećanja invalidnina za 10 odsto, jer nam je premijer pojasnio da je ove godine povećan borački dodatak na nivou Srpske za oko 70 miliona KM, koji se odnosi na mjesečni i godišnji dodatak", rekao je Mijanović. 

On je zahvalio i gradonačelniku Stevanoviću koji je organizovao sastanak premijera Viškovića sa ratnim vojnim invalidima. 

"Zahvaljujem i Viškoviću koji je razumio naše probleme i došao u Zvornik da razgovara sa nama", rekao je Mijanović. 

Višković je rekao danas da će u Karakaju kod Zvornika uskoro početi izgradnja stambene zgrade za izbjegla i raseljena lica koja su smještena u barakama "Inženjeringa".

"Obaveze grada Zvornika za izgradnju ove zgrade iznose oko 200 hiljada KM i odnose se na uređivanje pristupnih puteva, priključke vode, električne energije, komunalija, kao i drugih neophodnih radova, dok će Sekretarijat za izbjegla i raseljena lica Vlade Republike Srpske obezbijediti oko 1,2 miliona KM", rekao je Višković. 

Napominjući da je danas sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem razgovarao o izgradnji ove stambene zgrade, Višković je rekao da je završena finansijska konstrukcija i da radovi uskoro počinju. 

U barakama "Inženjeringa" u Karakakju kod Zvornika žive 42 izbjegle i raseljene porodice, sa nešto više od 70 članova.