Iz bezbjednosnih razloga

Ruskom piscu zabranjen ulazak u BiH

  • 23.08.2018. 16:23

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH zbog navodnih bezbjednosnih razloga, saznaje Srna.

Prilepin je trebalo sutra da učestvuje na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

U obrazloženju rješenja o zabrani ulaska, piše:

"Naredbom OBA-e BiH od 26.03.2018. godine Prilepin ima zabranu ulaska u BiH. Njegovo prisustvo na teritoriji BiH predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH".

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić izjavila je Srni da je ruskom književniku Zaharu Prilepinu, koji je danas trebalo da stigne u Banjaluku, Granična policija Bijeljina zabranila ulazak u BiH jer, kako je rečeno, "ugrožava bezbjednost građana BiH".

"Njegova dokumentacija je danas oko 15.30 časova izuzeta, uzet mu je pasoš na provjeru da bi nakon nekih pola sata dobio rješenje o zabrani ulaska u BiH uz obrazloženje da "njegovo prisustvo ugrožava bezbjednost građana BiH"", rekla je Zečićeva. 

Ona je podsjetila da je Pilepin, koji je najčitaniji i najpopularniji savremeni ruski pisac, trebalo da bude gost 53. Kočićevog zbora odnosno književne večeri u Narodnoj biblioteci, u okviru ovog događaja. 

"On je danas trebalo da stigne u Banjaluku. Zaista sam bila neprijatno iznenađena kada su me nazvale kolege sa kojima je trebalo da dođe iz Beograda. Ne želim da kao direktor biblioteke ulazim u detalje zabrane, ali se pitam zar je moguće jednom piscu zabraniti ulazak", upitala je Zečićeva. 

Ona je podsjetila da je zabrana još više čudna kada se zna da je Prilepin prošle godine bio u Republici Srpskoj kada je primio "Andrićevu nagradu" na Sajmu knjiga u Andrićgradu.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)