Priključenje na "Turski tok"

Ruski gas uskoro stiže u Republiku Srpsku

  • 21.05.2019. 19:16

Republika Srpska uskoro bi mogla da se obezbijedi ruskim gasom i to priključenjem na gasovod "Turski tok". Već narednog mjeseca srpski član bh. Predsjedništva Milorad Dodik o projektu će u Sankt Peterburgu razgovarati sa rukovodstvom ruske kompanije Gazprom.

Tada bi moglo da bude poznato i gdje će gasni krak ući u Republiku Srpsku. Milorad Dodik poručuje da je riječ o ogromnom energetskom projektu, koji je prošle sedmice započela i Srbija.

"Izgradnja gasovoda koji će biti dio strukture gasovoda koji se radno zove turski tok, ali vodimo razgovore da se što prije, ovog ljeta počne graditi u Republici Srpskoj. Svakako, moraćemo to da uradimo sa ruskim partnerima i očekujem te razgovore početkom juna i to ćemo tada i znati", poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik nedavno je u zvaničnoj posjeti i od turskog predsjednika tražio i dobio podršku da Republika Srpska, ali i čitava BiH, budu dio ukupne energetske trase za gas. Dogovoreno je i da zajedno sa ruskim investitorom i vlasnikom gasovodne kompanije nađu rješenje za realizaciju čitavog projekta.

Sudeći po današnjoj posjeti predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske Rusiji, neće biti problema da se nađe rješenje. Predsjednik Savjeta Ruske Federacije Valentina Matvijenko tokom sastanka sa Nedeljkom Čubrilovićem poručila je da Rusija Republiku Srpsku smatra glavnim političkim i ekonomskim partnerom u BiH, ali i da cijeni odnose sa Republikom Srpskom. Jasno je, kaže Nedeljko Čubrilović, da Republika Srpska ima podršku Rusije, ali i da nastavljaju dobru saradnju.

"Svima je jasno da odnosi Republike Srpske i Rusije imaju jednu konstantu i razvojnu putanju. Sastanak sa gospođom Matvijenko je upravo to i pokazao, s obzirom na sve ono što je gospođa Matvijenko iznijela i vidimo da je to mnogo važnije za Republiku Srpsku i srpski narod u BiH i da ćemo ostati na tom putu", istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Profesor međunarodnih odnosa Miloš Šolaja smatra da su odnosi Rusije, Republike Srpske, pa i Turske od velikog značaja za projekte. I priključivanje na turski tok bi, kaže, znatno doprinijelo energetskoj stabilnosti BiH.

"Republika Srpska prije svega zaista ima problem sa snadbijevanjem energentima, danas je gas najpouzdaniji, najčistiji i najefikasniji energent i obezbijediti snadbijevanje gasom BiH, posebno za Republiku Srpsku je veoma važno. I ova posjeta, posebno u okvirima rusko-turske saradnje daje velike mogućnosti", ocijenio je Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosa.

Republika Srpska za gasifikaciju se bori od 2002. godine, kada je dodijeljena koncesija za izgradnju gasovoda trasom od Zvornika do Novog Grada. Koncesija je, ipak, oduzeta 2013. godine. O gasifikaciji Republike Srpske ponovo su pokrenuti pregovori tek kada je postalo sigurno da će dio “Turskog toka” proći kroz Srbiju.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина