Milorad Dodik

Ruska Federacija nije podržavala bilo kakvu nestabilnost u BiH

12:10, 14.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Ruska Federacija oduvijek imala prema BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu principijelan stav koji se zasnivao na međunarodnom pravu, a ne rušenju međunarodnog pravnog poretka.

Dodik je istakao da Ruska Federacija nije podržavala bilo kakvu nestabilnost, već da sve u BiH bude stvar dogovora među narodima. 

"Principijelan stav Ruske Federacije nam omogućava da i mi iskažemo svoj stav. Takav stav Rusije je jedini koristan za BiH. Svi drugi stavovi međunarodnih subjekata, ako su navijački za jednu stranu, dugoročno su neodrživi", poručio je Dodik u Banjaluci, obraćajući se predstavnicima političkog, privrednog i javnog života Srpske na forumu "Strateški dijalog o saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske", na kojem učestvuje i gubernator sjeverne ruske prijestonice Georgij Poltavčenko. 

Dodik je istakao da je u proteklom periodu bilo međunarodnih subjekata koji su kršili međunarodno pravo i koji su posredstvom visokih predstavnika u BiH nametali zakone. 

"Dejtonski mirovni sporazum jedan je od ključnih dokumenata novije političke istorije", konstatovao je Dodik. 

On je zahvalio predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu za principijelan stav, kao i zainteresovanost da se sa rukovodstvom Srpske sastaje jednom do dva puta godišnje. 

Dodik je rekao da ne postoji "maligni ruski uticaj" na ovim prostorima, kako pojedini žele da prikažu, i da Republika Srpska svjesno komunicira sa Ruskom Federacijom i Sankt Peterburgom, ali i ostalima u regionu koji su zainteresovani da sarađuju sa Srpskom. 

On je rekao da je Srpska ponosna na saradnju koju ima sa Rusijom i Sankt Peterburgom, te poručio da će ta saradnja biti nastavljena. 

Dodik je naveo da Srpska ima pozitivna iskustva sa ruskim kompanijama u Srpskoj.