Rusi dezinfikovali Univerzitetsku bolnicu Foča

  • 21.04.2020. 19:19

Ruski vojnici detaljno su dezinfikovao trijažni punkt, prijemno i infektivno odjeljenje, kovid paviljon i radijalošku dijagnostiku Univerzitetske bolnice Foča.

Zahvaljujući savremenim aparatima, koji alkoholni rastvor pod visokim pritiskom raspršuju u mikro čestice, dezinfikovene su sve površine u tim objektima, što je dosta efektnije u odnosu na standarnde procedure.

"Radi se dezinfekcija svih unutrašnjih prsoptrija, uključujući namještaj, ležajeve, krevete, sve što vidite. Mi nemamo uslove da izvršimo takvu dezinfekciju", rekla je Svjetlana Subotić, infektolog Univerzitetske bolnice Foča.

"To je jedan sistematski proces koji u potpunosti garantuje bezbjednost prostora u kojima su se liječili pacijenti ili u kojima će se liječiti pacijenti oboljeli od kovida-19", istakao je Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Univerzitetska bolnica trenutno raspolaže sa šest respiratora, a sve je duži spisak dobrotvora koji ovoj ustanovi uplaćuju sredstva za nabavku nove opreme. Ukoliko se kapaciteti posebnog odjeljenja kovid bolnice popune, pripremljen je i Studentski dom u Foči za prihvat pacijenata sa lakšim tegobama. 

U posebnom kovid odjeljenju Univerzitetske bolnice trenutno je smještena jedna pacijentkinja iz Gacka pozitivna na virus korona.

"U dobrom je opštem stanju, klinička slika je blaža, tako da se nadamo da će tako i ostati", naglasila je Svjetlana Subotić, infektolog Univerzitetske bolnice Foča.

"U bolnici je jedno oboljelo, ali mi se od početka pripremamo za sve to, za nas to nije nikakvo posebno izneneđenje. Primimo pacijenta, obradimo ga u prostoru izolacije infektivnog odjeljenja, testiramo i kada dobijemo rezultate nastavljamo liječenje u prostru kovid bolnice. U potpunosti smo spremni za liječenje te vrste pacijenata", rekao je Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Devetog aprila na "Aerodrom" u Mahovljanima sletjela su tri aviona koje je Ruska Federacija poslala Republici Srpskoj kao pomoć za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona. Najobimnija pomoć koja je u ovom periodu stigla u Srpsku rezultat je višednevnih pregovora srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima Ruske Federacije. Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Doboj, Zvornik, Istočno Sarajevo, gradovi su koje su do sada ruski stručnjaci obišli i tamo dezinfikovali zdravstvene ustanove i objekte u kojima se nalaze zaraženi virusom korona.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок