Banjaluka

Rusi dezinfikovali UKC, Studentski dom i bivšu kliniku pulmologije

  • 13.04.2020. 18:54

Epidemiološki odred ruske vojske već peti dan u Republici Srpskoj dezinfikuje zdravstvene ustanove i objekte u kojima se nalaze zaraženi virusom korona. Danas su završili potpunu dezinfekciju Univerzitetskog kliničkog centra, Studentskog doma “Nikola Tesla” i bivše klinike za pulmologiju u centru grada. Njhov način rada je za radnike na UKC-u ujedno bio i prilika za edukaciju o tome kako se obavlja dezinfekcija, kaže direktor UKC-a Vlado Đajić. Rusima je na nesebičnoj pomoći zahvalan i direktor Studentskog centra u Banjaluci. 

"Mi smo desetog aprila, znali prije tri dana, imali ovdje posjetu ruskog ljekarskog tima. Tu su bili epidemiolozi i infektolozi, obišli smo objekat, oni su vidjeli na koji način mi radimo, razmijenili smo iskustva po pitanju sprečavanja daljeg širenja zarate. Dogovor je bio da se danas obavi taj dio dezinfejcije", kaže Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla".

Odlučeno je da danas ne budu dezinfikovane sobe studentskog centra u kojima borave zaraženi virusom korona. Tek će se u narednom periodu odlučiti da li će i to biti obavljeno.

Ruski stručnjaci uzeli su stvar u svoje ruke. Dezinfikuju prilaz u Studentski dom, hodnike, prostor oko doma. Kada završe ni na jednom dijelu neće ostati ni traga od virusa korona. 

Ruski stručnjaci razgovarali su sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem, sumirali su dosadašnje aktivnosti i razradili su plan za naredni period. Sutra će biti dezinfekovani Dom zdravlja u Gradišci i bolnica u Prijedoru. U narednim danima biće dezinfikovane bolnice u Doboju, Bijeljini i Zvorniku, a planirana je i opservacija u bolnicama u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Foči i Nevesinju. 

"Ruski ljekari upoznali su ministra Šeranića sa preporukama koje su date zdravstvenim ustanovama, posebno u domenu trijaže pacijenata, korišćenja zaštitne opreme, puteva kretanja zdravih i bolesnih lica i putevima kretanja zdravstvenih radnika unutar zdravstvenih ustanova i slično", stoji u saopštenju. 

U četvrtak su na Aerodrom u Mahovljanima stigla tri aviona koje je Ruska Federacija poslala Republici Srpskoj kao pomoć pri borbi protiv epidemije izazvane virusom korona. Najobimnija pomoć koja je u ovom periodu stigla u Srpsku rezultat je višednevnih pregovora srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima Ruske Federacije.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?