Nazivi ulica i kućni brojevi

RUGIP uspostavio centralni adresni registar

  • 05.12.2018. 09:38

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/ uspostavila je centralni adresni registar u kojem bi se do sredine naredne godine u digitalnom obliku trebali naći svi nazivi ulica i kućni brojevi sa područja lokalnih zajednica u Srpskoj.

Iz RUGIP-a je saopšteno da je u centralni adresni registar do sada uneseno više od polovine adresa.

"Nakon što sve lokalne zajednice formiraju pojedinačne adresne registre, centralni adresni registar biće i javno dostupan na Geoportalu koji u skladu sa zakonom isključivo vodi i održava RUGIP", navodi se u saopštenju.

Centralni adresni registar predstavlja evidenciju svih ulica i kućnih brojeva stambeno-poslovnih objekata u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

"Adrese su do sada bile evidentirane u analognom obliku, a prednost novog adresnog registra je to što je u digitalnom obliku i koristi tehničke podatke digitalnog katastarskog plana i ortofotogrametrijskih snimaka", pojašnjavaju iz RUGIP-a.

Novi registar daje mogućnost lokalnim zajednicama da brzo i efikasno odrede sve adrese, tako da više neće biti adresa sa kućnim oznakama "bb" koje, prema zakonskim odredbama, ne bi trebalo da postoje.

Krajem 2015. godine, napominju iz RUGIP-a, oko 40 odsto građana bilo je prijavljeno na adrese sa kućnim brojem "bb".

Prema podacima RUGIP-a, a na osnovu podataka drugih nadležnih organa, u Republici Srpskoj ima oko 320.000 kućnih brojeva.

"Novi način evidentiranja adresa od ogromnog je značaja za lociranje građana i njihove imovine, njihovu bezbjednost, kvalitet života i uopšte ostvarivanje svih prava građana. Novi adresni registar olakšaće procedure prijave i odjave prebivališta, dostavu pošte, intervencije hitne pomoći, vatrogasaca, socijalnih radnika i drugih", naglašavaju u RUGIP-u.

U saopštenju se dodaje da će nadležnim službama biti lakše reagovati u vanrednim situacijama i situacijama elementarnih nepogoda, ali i raditi različita istraživanja, popise, socijalne karte i slično.

"Novi način evidentiranja tačnih adresa je od ogromnog značaja za formiranje biračkih spiskova, uspostavljanje registra prostornih jedinica i naseljenih mjesta, te za ukupnu infrastrukturu geoprostornih podataka", navode iz RUGIP-a.

Kao takav, adresni registar će moći koristiti svi zainteresovani republički organi i institucije, poput ministarstava u Vladi Srpske, Zavoda za statistiku Republike Srpske, Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH i drugi.

Uspostavljanje Centralnog adresnog registra i pojedinačno adresnih registara za lokalne zajednice omogućeno je zahvaljujući švedskom donatorskom projektu za unapređenje zemljišne administracije CILAP, koji na teritoriji Republike Srpske realizuje RUGIP.

Po završetku donatorskog projekta 2020. godine troškove i održavanje softvera i Centralnog adresnog registra preuzeće Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.