Koštaće 297 miliona evra

RS dobija auto put Banjaluka-Prijedor

  • 09.07.2018. 12:21

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i direktor Autoputeva RS Duško Topić saopštili su detalje o projektima koji su potpisani na Samitu „16 plus jedan“ u Sofiji.

Potpisan je Protokol o okončanju pregovaračkog postupka u vezi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka-Prijedor sa predstavnikom kineske Međunarodne kooperacije za ekonomsku i tehnološku saradnju pri Šandong haj-spid grupaciji.

Trninić i Topić takođe potpisali sa predstavnicima kineskih kompanija Protokol o saradnji za Projekat auto-puta Doboj-Vukosavlje i auto-puta Vukosavlje-Brčko, kao dijela mreže auto-puteva na teritoriji Republike Srpske.

Kad je riječ o autoputu Banjaluka Prijedor, ministar saobraćaja rekao je da će projekat će koštati 297 miliona evra i biće dužine 42 km. Nakon toga plan je da se izgradnja nastavi ka Novom gradu kao i brzi put ka Kozarskoj Dubici.

"Izgradnja bi trebalo da traje 5 godina, obaveza RS je riješi pitanje eksproprijacije u prve dvije", rekao je direktor J.P. Autoputevi Dušan Topić.

Kineski partneri će kroz koncesiju obezbijediti novac, a u narednih 30 godina će ubirati putarinu na ovoj dionici dok će RS doplaćivati dio do garantovanog iznosa putarine godišnje.