Radovan Višković

RS će slaviti Dan Republike bez obzira na mnogobrojne pritiske

  • 04.01.2019. 12:09

Republika Srpska nastaviće da slavi 9. januar - Dan Republike Srpske i to pod sloganom "Ponosna i vječna", bez obzira na mnogobrojne pritiske. Ovo je u intervju za Radio Republike Srpske rekao predsjednik Vlade Radovan Višković.

On je istakao da je jedan od pritisaka i politizovanje grupe "Pravda za Davida" i pokušaj državnog udara i napada na njene institucije, uključujući i RTRS.

Premijer objašnjava da su u sve to prste umiješali neki strani centri moć, kao i opozicija i to s jasnim ciljem: destabilizacija Republike Srpske.

Očuvanje Republike Srpske u okviru Dejtona je jedan od glavnih ciljeva i nove Vlade, istakao je premijer Radovan Višković.

Objasnio je da će Srpska nastaviti da čuva sve ono što joj pripada uključujući i 9. januar - Dan Republike.

Višković je dodao da je proteklih godina bilo otvorenih napada i osporavanja Dana Republike, ali da je Srpska uspjela da se odbrani od svih pritisaka i slavi sve ono na šta ima pravo.

Premijer je komentarisao i događaje oko pokreta "Pravda za Davida" rekavši da se oni uveliko negativno odražavaju na imidž Republike Srpske.

Kaže da odgovore oko toga šta se dogodilo treba da daju institucije, odnosno Tužilaštvo, a ne pojedinci.

Osim stranaca koji žele da destabilizuju Republiku i opozicija, ocjenjuje Višković, koristi situaciju kako bi prikupila određene političke poene, ali i da se destabilizuje Srpska.

Govoreći o stanju budžeta i javnih finansija, premijer je istakao da sve funkcioniše onako kako je i planirano.

Cijeli intervju sa predsjednikom Vlade, Radovanom Viškovićem možete poslušati danas od 17 časova i 5 minuta u emisiji "Otvoreno rečeno" Radija Republike Srpske.