Ignorisan dnevni red

Rijaliti u Narodnoj skupštini Republike Srpske

  • 26.06.2019. 19:09

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas se, umjesto o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o  javnom redu i miru, diskutovalo o policiji, citarali su se pjesnici, poslanici su se međusobno vrijeđali, a najviše riječi bilo je o sutrašnjem okupljanju građana koje je najavila opozicija. Dok se govorilo o svemu i svačemu, propalo je nekoliko pokušaja da se diskusija vrati na temu dnevnog reda.

"Ovaj zakon ima devet članova, od toga osam članova regulišu konkretnu materiju. U redu je opozicioni poslanici, ali hajte kritikujte ovo što je predloženo u ovom prijedlogu zakona, a ne samo kritika policije," rekao je Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Rijaliti program u Narodnoj skupštini, kako su neki od poslanika nazvali današnju sjednicu, trajao je nekoliko sati. Opozicija je, uglavnom, koristila priliku da pozove građane na sutrašnje okupljanje u parku Mladen Stojanović.

"Ja očekujem da se sutra veliki broj građana Banjaluke okupi, nema nikakve specijalne organizacije ni poziva. Ko hoće nek dođe," rekao je Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a u NS Republike Srpske.

"Gotovo svi koji su diskutovali pokazali su svoju površnost i nesposobnost. Najžalosnije je što niko nije spomenuo nijedna član ni pasus ovog zakona o kojem smo diskutovali evo dva sata. Iznosili su neke otrcane fraze, novinske natpise, svoje frustracije, ono što je još gore pozive na mitinge. I ono što je najžalosnije, poruke članova  svojih partija," rekao je Vlado Đajić, poslanik SNSD-a u NS RS. 

O izmjenama Zakona o javnom redu i miru, građani nisu čuli ništa. Šef kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, pokušao je da skrene pažnju  na važne izmjene zakona o kojima se građani treba da upoznaju. Između ostalog, radi se o neprijavljivanju kršenja javnog reda i mira, za koje su propisane kazne, kao i o novim kaznama za vlasnike opasnih životinja koji prekrše zakon. 

"Takođe, vrlo je važno da je ovdje povećana i odgovornost onih ljudi koji upravljaju sa nekim sistemom. Pa naruševanje javnog reda i mira u kafani ili na nekom drugom javnom mjestu može biti ozbiljno djelo koje će takođe biti ozbiljno i sankcionisano," rekao je Žunić.

O članovima zakona, ipak je bilo najmanje riječi. Poslanici opozicije koji su podnijeli zahtjev za sutrašnje mirno okupljane imaju još zahjteva. Tražiće da sljedeće okupljanje bude na trgu. Šef kluba poslanika SDS-a, Miladin Stanić, podržao je organizatore.

"Oglašavamo ovim mirnim putem i očekujemo podršku građana Banjaluke i okolnih sredina. Dakle, još jednom ponavljam, ja podržavam prijedlog tri člana opozicionih stranaka, i imaće našu podršku, i rukovodstva stranke i poslanika SDS," rekao je Stanić.

"Uvijek sam da onaj, na demokratski način, iskazuje svoje nezadovoljstvo, da ima od mene podršku. Tako i treba. Na neki način, opozicija treba da bude korektiv vlasti, a i građani imaju pravo da iskažu svoje mišljenje. Ja očekujem da će to sve proći na jedan korektan demokratski način," rekao je Žunić.

Nakon što je završena rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnom redu i miru, poslanici su u nastavku raspravljali o Prijedlozima  zakona  o izmjenama i dopuna zakona o oružju i municiji, Zakona o unutrašnjem platnom prometu i Zakona o porezu na dobit. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.