Dragan Lukač

Rezultati MUP-a najbolji od njegovog postojanja

  • 03.07.2018. 11:00

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas da je MUP u prošloj godini uspješno realizovao poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, što se ogleda u ostvarenom povoljnom stanju bezbjednosti u oblasti kriminaliteta, bezbjednosti u saobraćaju i očuvanju stabilnog reda i mira.

Predstavljajući izvještaj o radu MUP-a za 2017. godinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Lukač je naglasio da taj dokument pokazuje da je postignuti rezultat jedan od najboljih od postojanja MUP-a. 

On je rekao da je stopa kriminaliteta približno ista u Federaciji BiH /FBiH/ i Srpskoj, ali da je u FBiH izvršeno 21 ubistvo i 41 ubistvo u pokušaju. 

"S druge strane, u Srpskoj je bilo devet ubistava i 18 ubistava u pokušaju. Od devet ubistava u tri slučaja počinilac je bio nepoznat u momentu izvršenja, a sva krivična djela ubistva su rasvijetljena", rekao je Lukač, navodeći da je stanje u mnogim oblastima na planu bezbjednosti povoljnije u Srpskoj nego u FBiH. 

On je naveo da je lani evidentirano 8.959 krivičnih djela od kojih su u 48,7 odsto slučajeva izvršioci bili nepoznati. 

"Broj krivičnih djela u odnosu na 2016. godinu manji je za 5,3 odsto, a povećani su ukupni koeficijenti njihove ukupne rasvijetljenosti", rekao je Lukač. 

On je istakao da je smanjen broj imovinskih krivičnih djela za 9,3 odsto, teških krađa za 24,1 odsto i razbojništava za 24,5 odsto. 

"U izvještajnom periodu izvršeno je pet teških ubistava i četiri ubistva od kojih su tri izvršila nepoznata lica, a koja su vrlo brzo rasvijetljena", rekao je Lukač. 

U izvještaju se napominje da je MUP Srpske u 70 operativnih akcija lišio slobode 350 lica i tužilaštvima podnio 340 izvještaja protiv 461 lica. 

"U oblasti sprečavanja zloupotrebe droge, sprovedeno je 15 operativnih akcija. Za otkrivena krivična djela u vezi s tim tužilaštvima je podneseno 247 izvještaja protiv 350 lica", ističe se u izvještaju i dodaje da je najviše oduzeto marihuane - 178 kilograma. 

U izvještaju se navodi da je ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem 911 krivičnih djela privrednog kriminaliteta 97 miliona KM, te da su izvršioci ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 86 miliona KM. 

"Od ukupnog broja krivičnih djela privrednog kriminaliteta, 39 odsto čine djela koja imaju obilježja korupcije. Realizovane su 132 finansijske istrage i provjere na tom planu", navodi se u ovom dokumentu. 

U izvještaju je navedeno da je vrijednost oduzete imovine 910.000 KM, a blokirane 110,9 miliona KM. 

"Tužilaštvima je podneseno 17 izvještaja i dopuna izvještaja za počinjene ratne zločine protiv 24 identifikovana lica za koje postoje osnovi sumlje da su počinili ukupno 29 takvih krivičnih djela nad najmanje 176 identifikovanih žrtava", istakao je ministar Lukač. 

Kada je riječ o terorizmu, MUP je sačinio 34 operativno-kriminalističke analize i izvršio 472 operativne provjere lica i vozila. 

"Stanje javnog reda i mira je stabilno što se ogleda kroz smanjen broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira za 4,9 odsto", navodi se u izvještaju MUP-a Srpske. 

U tom dokumentu se navodi da je u 2017. u odnosu na godinu ranije smanjen broj saobraćajnih nezgoda, kao i ukupno smrtno stradalih lica za 11,5 odsto, kao i da je policija lani na teritoriji Srpske pronašla 205 migranata, od kojih je najviše bilo sa samoproglašenog Kosova, i predala ih u nadležnost Granične policije BiH. 

Iz MUP-a Srpske su naveli da je ostvarena uspješna saradnja sa domaćim i međunarodnim policijskim agencijama, kao i drugim tijelima zaduženim za sprovođenje zakona. 

MUP je učestvovao u izradi tri zakona i 47 podzakonskih akata. 

"Glavna služba za reviziju Srpske je za period od 1. januara do 31. decembra 2017. godine dala MUP-u pozitivan izvještaj u svim segmentima", rekao je Lukač, dodavši da je MUP u 2017. godini planirao javne nabavke u ukupnom iznosu od oko 30,2 miliona KM. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)