Goran Petronijević

Revizija presude Karadžiću dovešće do drugačijeg sagledavanja tačaka optužnice

  • 01.04.2019. 13:35

Rezultat žalbe na hašku presudu, kojom je privi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor, može da bude samo vraćanje na prvobitnu kaznu od 40 godina, ali odbrana očekuje da će revizija dovesti do drugačijeg sagledavanja pojedinih najvažnijih tačaka optužnice, kaže advokat Goran Petronijević.

On je istakao da je drugostepena presuda činjenično manje opterećujuća za Karadžića, ali da je njom povećana prvobitna kazna od 40 godina zatvora, čime je prekršena sudska praksa. 

"To je razlog za žalbu, a njen rezultat može biti samo vraćanje na 40 godina, ništa više od toga. Ali, zato će revizija koju ćemo pripremati sadržati novi broj kvalitetnih dokaza koji je od nas prikrivalo tužilaštvo, a koje nismo mogli da upotrebimo u toku postupka", rekao je Petronijević za TV "Pink". 

Kada je riječ o ponašanju pojedinih bošnjačkih organizacija ispred suda u Hagu, Petronijević kaže da je sve to postalo "haški turizam".

"To su cele organizacije koje dolaze u Hag i ulaze u sud i ta vrsta ponašanja unapred je isplanirana scenografija, kako bi se opravdale unapred kupljene karte, smeštaj u hotelima", rekao je Petronijević.

On je naveo da je loša stvar u presudi Karadžići to što je sud pokušao da zadovolji histeriju u Sarajevu i veoma je cinično preinačenje kazne sa 40 na doživotni zatvor čovjeku koji ima 73 godine.

"Ona nema nikakvog značaja i simbolična je. Jedini koji su to odmah pozdravili su Vašington i Sarajevo. Tako da vidite iz koje je to kuhinje i gde je usmeren pritisak", rekao je Petronijević.

Navodeći da je presuda pravosnažno "zakucala" ono što se 1992. godine događalo u šest, sedam ili osam opština u BiH, u zavisnosti od optužnica, on je istakao da je presuđeno da to nije genocid, što je jako važno za Republiku Srpsku.

Publicista i politički analitičar Srđa Trifković ocijenio je da nema logike i racionalnosti u cijelom haškom eksperimentu.

"To je od početka bila jedna politička institucija zadužena da kvazipravnim metodama verifikuje odluke iz devedesetih godina po kojima su Srbi krivi za sve i u tom smislu treba videti i ovo preinačenje presude", kaže Trifković.

On je naveo da je moguća revizija, ali da haški tribunal na raspolaganju ima tvrdnje o udruženom zločinačkom poduhvatu, kojim se manipuliše i koje se upotrebljavaju da se prenebregnu svi racionalni i tradicionalno pravno gledano validni argumenti.
 
Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uložio je nedavno žalbu na presudu o doživotnoj kazni zatvora koja mu je izrečena 20. marta, saopšteno je iz Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova /MMKS/.
 
U žalbi, koju je potpisao Karadžićev advokat Piter Robinson, navodi se da je dvotrećinska većina u presudi napravila grešku tako što je prekršila pravo Karadžića na žalbu kada je donijela odluku o izricanju doživotne kazne, umjesto da pitanje o prikladnoj kazni vrati Sudskom vijeću.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!