Radovan Višković

Resor visokog obrazovanje u novoosnovanom ministarstvu  

  • 07.12.2018. 19:18

Za visoko obrazovanje u Republici Srpskoj, u novoj Vladi biće zaduženo novoosnovano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Novo ministarstvo će imati zadatak da brine o visokom obrazovanju i studentskom standardu, ali i da uskladi obrazovnu politiku sa globalnim tehnološkim trendovima. Ne možemo miješati osnovno i srednje sa visokim obrazovanjem - poručuje Radovan Višković, mandatar za sastav nove Vlade.

"Ako vam kažem da je do sada visoko obrazovanje bilo sa predškolskim obrazovanjem, kulturom, osnovnim i srednjim obrazovanjem, da sam cijenio - ja i budući novi kabinet - da bi bilo logično da se visoko obrazovanje nađe sa naukom i tehnologijom, tehnološkim razvojem," kaže Višković.

Akademska zajednica pozdravlja izmještanje resora visokog obrazovanja iz ministarstva prosvjete i kulture. Rektor Univerziteta u Banjaluci, Radoslav Gajanin, kaže da su oni već pokretali inicijative da se visoko obrazovanje dodijeli resoru nauke i tehnologije, jer ga je potrebno odvojiti od osnovnog i srednjeg. Ovaj potez Vlade znači da se nauka vraća tamo gdje treba - na visokoškolske ustanove, smatra Vojislav Dukić, dekan banjalučkog Šumarskog fakulteta.

"Ja očekujem još bolji položaj visokog obrazovanja, u kontekstu bolje interakcije između visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada. Jer naučno-istraživački rad je preduslov za razvoj visokog obrazovanja. Sigurno da bez jačanja fakulteta - a naučno-istraživački rad je preduslov za to - nema ni opstanka mladih na ovim prostorima," rekao je Dukić.

Sindikalci sa podozrenjem gledaju na novi potez vlasti. Za njih je ključan problem finansiranja. Ako je krajnji cilj izmjena zakona da fakulteti konkurišu za budžetska sredstva u skladu sa brojem studenata i realizovanih projekata, izričito smo protiv - poručuju iz Sindikata prosvjete, nauke i kulture.

"Ako će ostati ovakav način finansiranja, onda nije sporno što ćemo mi biti prebačeni u resor ministarstva nauke i tehnološkog razvoja. Ali ako bi - ne daj Bože - nekome palo na pamet da visoko obrazovanje prebaci na tzv. grantovsko finansiranje, u tom trenutku će se Sindikat obrazovanja, nauke i kulture žestoko boriti protiv toga," kaže Dimitrije Ćeranić, Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Institucionalnim zbližavanjem visokog obrazovanja i naučno-tehnološkog razvoja je zadovoljna i poslovna zajednica u Republici Srpskoj. Unija udruženja poslodavaca poručuje da je bilo krajnje vrijeme da fakulteti u Srpskoj daju što veći doprinos jačanju realnog sektora.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија