Do danas izdvojeno 11 miliona KM

Republika Srpska vodi računa o uspješnim studentima

  • 16.09.2019. 19:34

Među 160 najuspješnijih studenata u Republici Srpskoj svoje mjesto su zauzele i Dajana Papaz i Milica Malešević, jedna student Arhitektonsko – građevinsko - geodetskog fakulteta, druga Medicinskog, obje u Banjaluci. 

Stipendiste su Fonda “dr Milan Jelić”, a ono što im je još zajedničko jeste i cilj – da stečena znanja razvijaju u svojoj zemlji.

“Jako značajan podstrek, ne samo finansijski, nego i moralni, jer značaj koji nam daje Republika i koji nam znači je i vrsta neke podrške koju nam daje u smislu ostajanja ovdje”, kaže Dajana Papaz, student prve godine drugog ciklusa studija Arhitektonsko - građevinsko - geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

“Velika je čast biti stipendista Fonda “dr Milan Jelić” i da nam to daje ogroman podsticaj da se trudimo, da budemo bolji od onoga i što jesmo i da budemo najbolji što možemo biti. Ja se nadam da ću moći da se usavršim, da postanem jedan dobar ljekar i da će svi moji postupci zapravo biti na dobrobit mom narodu”, kaže kaže Milica Malešević, student pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci..

Za stipendiste Fonda je od 2007. godine, kada je osnovan, do danas, izdvojeno oko 11 miliona maraka, kažu u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Ovo je dokaz da Srpska vodi računa o uspješnim studentima, tvrdi predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

“Naša obaveza je, na neki način, dakle, da im pomognemo da mogu svoja znanja stečena da primjene, i da dođu do posla i da daju svoj doprinos razvoju. Mislim da je ovo prvo dobar program i svakako u budućnosti radićemo na tome da se on ojača, kako finansijska situacija bude bila bolja, tako će, naravno, i svaki vid podrške, ne samo ovaj, biti bolji i veći”, kaže predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović.

“Danas imamo priliku da im odamo priznanje za ono što ovi stipendisti rade, da im iskažemo zahvalnost na njihovom predanom trudu i ambiciji koju su do sada postigli i pokazali i isto tako da vidimo sa njima kako možemo da unaprijedimo i rad Fonda “dr Milan Jelić”, kaže Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

U ovoj akademskoj godini za 160 stipendija izdvojeno je oko dva miliona KM.