Republika Srpska uplatila dovoljno doza vakcina za 50 odsto stanovništva

  • 30.03.2021. 19:07

Republika Srpska platila je 500 hiljada doza vakcina, što je dovoljno za vakcinisanje 50 odsto stanovništva. Za to je izdvojeno 20 miliona KM, kaže premijer Radovan Višković. Većina toga tek treba da stigne. Kada se sabere sve što je Srpska sama nabavila i što je dobila donacijama, do kraja ovog mjeseca očekuje se ukupno 100.000 doza vakcina za 50.000 stanovnika.

"Kroz sistem Kovaks gdje smo naručili 400 hiljada doza za 200 hiljada stanovnika. Prve količine smo dobili i stavljaju se u upotrebu danas, jer juče smo dobili od Agencije za lijekove BiH saglasnost za upotrebu vakcine AstraZeneka. Došlo je nešto i Fajzera, tako je Republika Srpska preko sistema Kovaks dobila oko 16 hiljada doza vakcina", kaže predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

Mimo Kovaksa, Republika Srpska je i sama išla u nabavku vakcina. Riječ je o ruskoj koje bi ukupno trebalo da stigne 400 hiljada doza. Do sada ih je došlo 42 hiljade, a do kraja ove sedmice trebalo bi da dobijemo još oko 25 hiljada doza. I vakcinacija Fajzerom počinje za nekoliko dana.

"U Republici Srpskoj imamo rusku vakcinu Sputnjik Ve, kojom stanovništvo vakcinišemo još od 12 februara, takođe imamo Fajzerovu vakcinu, količinu od 7.020 doza koja se već distribuira po Domovima zdravlja u Republici Srpskoj, za nju smo dobili odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva vezano za kontrolu serije. Još uvijek čekamo kontrolu serije za Astra zeneku. Danas nam je isporuka Sinovak vakcine koja je donacija Turske za koju isto treba biti urađena kontrola serije", kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dok ne dođe do masovne imunizacije, da li će se i koliko epidemiološka situacija popraviti, najviše zavisi od svakog pojedinca. Da se stanje i dalje ne smiruje pokazuju podaci iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

"U ovom trenutku imamo oko 600 veoma teških pacijenata oboljelih od kovid bolesti od kojih je 400 na kiseoniku i oko 80 na invazivnim i neinvazivnim respiratorima. U svim bolnicama Republike Srpske, pa i kod nas, kao da je ratno stanje", kaže Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a Republike Srpske.

Zbrinjavanje pacijenata zahtjeva velika finansijska sredstva. Prošle godine je UKC 50 miliona maraka izdvojio samo na lijekove kovid pacijenata. Upravo zbog toga se osnivanje Kompenzacionog fonda pokazalo kao ispravna odluka. U prva tri mjeseca ove godine izdvojili su 40 miliona za zdravstveni sektor u čitavoj Republici Srpskoj.