Obilježen Dan borca

Republika Srpska se i dalje mora braniti i čuvati

  • 14.02.2019. 19:03

Za slobodu srpskoga naroda i odbranu vjekovnih ognjišta vrijedilo se boriti. Poruka je koja se i ove godine čula sa Trga boraca u Višegradu, gdje je obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rada. Bez sloge, uzaludno je sve što je stvoreno i odbranjeno, poručuju borci.

"Veliki su napori i trud da se stvori Republika Srpska. Kada su nas napali sa svih strana, ne samo domaći, već i drugi, smogli smo snage i snašli se da odbranimo narod, da odbranimo domovinu i u tome smo uspjeli".

"Borba je neprestana, ona mora da bude stalna da bi se očuvala, sve one tekovine koje su ratom i borbom stvarene, prije svega borba za slobodu, ona mora da bude neprestana".

Uloga Boračke organizacije je i to da odbrani istinu o proteklom odbranbeno-otadžbinskom ratu. Neistina je otišla u svijet i sa njom se sada vješto manipuliše i nanosi šteta srpskome narodu, poručuje prvi čovjek Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić.

"Vi imate niz primjera gdje su falsifikovani i izmišljeni događaji, gdje su Srbi stavljeni na stub srama, a nisu počinili za šta su optuživani, evo da krenemo od primjera Sarajeva gdje imamo mnogo dokaza da su muslimanske snage počinile zločine, čak i nad vlastitim narodom", istakao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a. 

Republika Srpska je brinula i brinuće o svojim stvaraocima. Vlada Republike Srpske je uradila mnogo toga, od uvođenja mjesečnih naknada, stambenog zbrinjavanja, povezivanja i udvostručavanja radnog staža koji bi omogućio odlazak u penziju. To nije kraj i tu se neće stati, poručuje resorni ministar.

"U svakoj godini budžet za boračko-invalidsku zaštitu je rastao, i u svakoj godini, do ove godine, invalidnine, u prošloj godini, i boarčki dodaci su rasli koliko je dozvoljavala naša ekonomska moć", istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

Istorijski čas danas su, na Trgu, imali i višegradski srednjoškolci. Došli su, kažu, da čuju pravu istinu o stvaranju njihove otadžbine.

"Ovdje smo došli sa profesorima, ovo je jedan istorijski čas, gdje učimo kako je stvarana Republika Srpska i obilježava se Dan boraca", istakla je Katarina Vulić, SC "Ivo Andrić" Višegrad. 

Ove godine, obilježava se i 215 godina od Prvog srpskog ustanka. Prisjetili su se borci svojih predaka koji su im, kao glavno nasljeđe, ostavili borbu za slobodom i stvaranje svoje države.

Srbi su slobodarski narod, to su pokazali i prije dva vijeka, a danas se podsjećaju. Više od 20 hiljada boraca položilo je svoje živote za stvaranje slobode koja se zove Republika Srpska.

Тагови: