Republika Srpska raskida ugovor za nabavku pokretne bolnice

  • 29.05.2020. 18:32

Republika Srpska raskida ugovor za nabavku pokretne bolnice. Nije ispunjen rok za isporuku kompletne bolnice, pa je Republički štab za vanredne situacije naredio Institutu za javno zdravstvo da jednostrano raskine ugovor sa prduzećem "Balkan Global" koje je posredovalo u nabavci. 

Objekat nije stavljen u fuknciju, a rok je u startu bio probijen, kažu iz Instituta. 

"Kako ugovor precizirao, da je dobavljač dužan da izvrši transport i montažu, dovođenje objekta u fuknkciju samo to neispunjenje ugovorra vodi ka tome kako to nalaže i zakon o obligacionim odnosima, jednostrano raskidanje ugovora. Republički štab za vanredne situacije je dao zaključak odnosno, donio danas zaključak kojim daje saglasnost, odnosno zadužuje Institut da izvrši jednostrano raskidanje ugovora sa nevedenim dobavljačem. I da se izvrši  uplata cjelokupnog uplaćenog avansnog iznosa", kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo. 

A novac, tačnije 4,2 miliona maraka biće vraćena Republici Srpskoj, odgovorili su iz preduzeća "Balkan Global". Savjest mi je mirna, a na sceni su politički manipulatori, poput Draška Stanovukovića i Nebojše Vukanovića, koji pokušavaju da okaljaju moje ime i kompaniju, kaže Slavenko Ristić. Napominje da su sačuvani svi dokumenti kako bi se sprala ljaga sa kompanije. 

"Mi prihvatamo da vratimo, apsolutno ne želeći da oštetimo ni budžet ni Republiku Srpsku ni u jednom segmentu. Znači, da uplatimo sredstva, da vratimo tu bolnicu da pokušamo jednostvano na tržištu da se snađemo. Da usmjerimo na nekim drugim pravcima. Imali ste naravno prilike da vidite koliko jedna takva bolnica košta na svjetskom tržištu. Mi kao kompanija podržaćemo i Vladu i predsjendika u sve ono u šta vjerujemo da je ispravno ne osvćući se jednostavno na pokušaje manipulacije", kaže Ristić.

Nema ništa sporno i nelegalno u vezi sa raskidom ugovora ili nabavkom bolnice, poručuje i srpski član Predsjedništva BiH. 

Iz Balkan Globala napominju da je tačno da je isporuka kasnila, ali samo zato što nije bilo dozvola Agencije za ljekove i medinska sredstva BIH za uvoz medicinske opreme. Institut za javno zdravstvo je 26.03. 2020. godine na osnovu zaključka Republičkog štaba proveo nabavku mobilne bolnice. Rok nabavke u samom ugovoru je bio 12 dana od dana potpisivanja ugovora.
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.