Republika Srpska: Preminuo muškarac pozitivan na virus korona, 226 zaraženih

  • 17.10.2020. 19:12

Broj oboljelih u Republici Srpskoj i dalje ne pada. Virusom korona zarženo je još 226 osoba, od toga je više od stotonu u Banjaluci. Zbog sve većeg broja zaraženih u ponedjeljak će zasijedati i Gradski štab za vanredne situacije. Oštrije mjere neće biti donesene, ali mogle bi one koje se odnose na okupljanja. Gradonačelnik Igor Radojičić kaže da će vjerovatno biti donesena odluka da se suspenduje kampanja u smislu organizovanja javnih skupova.

"Ja ne očekujem policijski sat i ne očekujem potpuno zatvaranje kao što smo imali u martu. Očekujem neke mjere koje bi opet trebalo da budu preventivne prirode, a mislim da, pogotovo ekonomija u ovom momentu ne bi preživjela još jedno potpuno zatvaranje. Suština je poziva građanima da se pokušaju kloniti onih vrsta okupljanja koja su najlakša za prenos, znači grljenje, ljubljenje, proslave bilo koje vrste koje veliki broj ljudi drže u zatvorenom u bliskom kontaktu su u pravilu dovodila do ovog rasta u prethodnim sedmicama", izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Da je zdravstveni sektor pod strašnim pritiskom, te da virus korona teško pogađa ekonomiju, tvrdi i predsjednik Republike Srpske. Željka Cvijanović kaže da epidemiološka situacija pravi neke specifičnosti kada su u pitanju predizborne aktivnosti uopšte, ali da je sada prioritet pridržavati se epidemioloških mjera.

"Meni je ovdje veći problem kako da mi očuvamo naš zdravstveni sektor i kako da sačuvamo svoje javne finansije da bi se mogle izvršavati obaveze prema budžetskim korisnicima i da realizacija određenih projekata bude neupitna, zato što znam koliko je to važno, a ostale su stvari nešto što možemo prehodati, prebroditi", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Zbog ni malo naivne situacije zasijedao je i Stručno operativni tim Ministarstva zdavlja. Podsjećaju gradske i opštinske krizne štabove da su dužni da, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na svojoj teritoriji, donesu restriktivnije mjere. Poručuju i da su sve kovid bolnice u Republici Srpskoj snabdjevene potrebnom zaštitnom i medicinskom opremom, a laboratorije se kontinuirano snabdijevaju potrebnom količinom testova

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske apeluje na sprovođenje mjera zaštite, koje su na snazi. Podsjećamo da su na snazi zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije, koji se tiču obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Upozoravamo da su u cilju sprečavanja širenja virusa korona zabranjena i sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja", kažu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Bitku sa korona virusom za posljednja 24 časa izgubila je jedna osoba, saopšteno je iz bijeljinske bolnice. Iz bolnice su naveli da je riječ o osobi sa brojnim komorbiditetima.