Željka Cvijanović

Republika Srpska podstiče pronatalitetnu politiku

  • 13.05.2019. 13:14

Do septembra ove godine Republika Srpska imaće stručnu analizu o mogućnsotima da se poveća pronatalitetna politika, poručeno je nakon sjednice Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je Republici Srpskoj neophodan i registar stanovništva, ali i usklađivanje rada i roditeljstva kroz donošenej adekvatnih mjera.

Plan je da se i u školski program uključe teme o vrijednsotima zajednice, ali i reproduktivnog zdravlja. Prije svega, obuku će proći prosvjetni radnici, odjeljenske starješine koje će ubuduće ovim temama prilagoditi časove odjeljenske zajednice.

Demograf i član Savjeta Draško Marinković upozorava i da je veliki problem Republike Srpske visoka stopa mortaliteta, ali i odliva fertilnog stanovništva.

Jedna od mjera je, smatra Marinković, da se prije svega zadrži trenutna stopa nataliteta, pa onda i radi na njenom povećanju.

Marinković je naglasio da su dosadašnje mjere Vlade, na čelu sa predsjednicom Cvijanović, dale određene rezultate u pogledu demografske politike, te da smo prošle godine imali veći broj novorođenih u odnosu na 2017. Uz to, posljednjih 8 godina taj broj ne opada i kreće se oko 9.500 hiljada.

Trenutne analize pokazuju da se roditelji u Republici Srpskoj odlučuju za dvoje, a najviše troje djece.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм