Sastanak Matvijenko-Čubrilović

Republika Srpska je za Ruse glavni politički i ekonomski partner u BiH VIDEO

  • 21.05.2019. 17:21

Rusija smatra Republiku Srpsku glavnim političkim i ekonomskim partnerom u BiH i cijeni konstruktivne odnose sa Srpskom, izjavila je predsjednik Savjeta Federacije Valentina Matvijenko tokom sastanka u Moskvi sa predsjednikom Narodne skupštine Srpske Nedeljkom Čubrilovićem.

"Zainteresovani smo za dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma i razvoj saradnje sa Rusijom. Smatram da će vaša posjeta doprinijeti učvršćivanju međuparlamentarnih veza, cijelog kompleksa odnosa između Rusije i Republike Srpske", rekla je Matvijenko. 

 

Ona je podsjetila na svoju prošlogodišnju posjetu BiH, ističući prijateljsku atmosferu i gostoprimstvo koje je ukazano ruskoj delegaciji u Republici Srpskoj, prenosi "Ruska gazeta". 

Čubrilović je rekao da je prošlogodišnja posjeta delegacije Savjeta Federacije Rusije bila važan događaj za stanovnike Republike Srpske i cijele BiH, dodajući da je parlament Srpske zainteresovan za nastavak saradnje. 

On je uputio poziv da delegacija iz Rusije, koju odredi Matvijenkova, posjeti Republiku Srpsku. 

Čubrilović je prenio Matvijenkovoj da se bivši predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik, sada predsjedavajući Predsjedništva BiH, nada skorom susretu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom tokom predstojećeg Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

"Računamo na saradnju Srpske i Rusije"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjednik Savjeta Federacije Rusije Valentina Matvijenko saglasili su se da računaju na privredni razvoj i saradnju Srpske i Rusije.

Čubrilović je rekao da je na sastanku u Moskvi sa Matvijenkovom danas razgovarao o svemu što je ruska strana uradila na podizanju privrednih kapaciteta u Republici Srpskoj, prije svega, rafinerija u Brodu i Modriči. 

"Kada je riječ o saradnji u kulturi i obrazovanju, spremni su da povećaju broj studenata iz Republike Srpske na univerzitetima i školama u Moskvi, te su izrazili zainteresovanost da se ruski jezik izučava u našim školama", rekao je Srni Čubrilović. 

On kaže da je na sastanku sa Matvijenkovom razgovarao o parlamentarnoj saradnji Rusije i Srpske, kao i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji bi trebalo da se sastanu ubrzo na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu.

Čubrilović je istakao da odnosi Republike Srpske i Rusije imaju konstantnu razvojnu putanju, što je pokazao i njegov današnji razgovor sa Matvijenkovom. 

"Sve ono što je Matvijenkova iznijela tokom razgovora ima veliki značaj za Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, jer je istorija koja veže ova dva naroda duža od dva vijeka", rekao je Čubrilović. 

Čubrilović bi sutra, u nastavaku posjete Rusiji, trebalo da se sastane sa poslanikom ruske Dume Jevgenijem Primakovim, koji je i predsjednik organizacije Ruska humanitarna misija. 

Ova humanitarna misija postoji od 2010. godine, a nedavno je Srbima na Kosovu i Metohiji dopremila tonu lijekova.